Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 45
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Studija GBD-a

Životni vijek svjetske populacije od 1990. produljio se za oko 6 godina

trčanje, zdrav život
Foto: Thinkstock
18.12.2014.
u 10:11

Očekivano trajanje života poraslo je zbog pada smrtnosti od raka i bolesti srca u bogatim zemljama i boljeg preživljavanja nakon proljeva, tuberkuloze i malarije u siromašnim zemljama

Studija Global Burden of Diseasea (GBD-a), koja je objavljena u časopisu The Lancet, pokazala je da je očekivano trajanje života između 1990. i 2013. poraslo za oko 6 godina, javlja Diabetes Insider. Očekuje se da će muškarci živjeti 5.8 godina, a žene 6.6 godina dulje od prethodne generacije.

Očekivano trajanje života poraslo je zbog pada smrtnosti od raka i bolesti srca u bogatim zemljama i boljeg preživljavanja u siromašnim zemljama nakon proljeva, tuberkuloze i malarije, javlja Reuters. Iako očekivano trajanje života raste gotovo svugdje u svijetu, znanstvenici u analizi GBD-a kazali su da je izuzetak južna subsaharska Afrika, gdje je smrtnost zbog HIV-a i AIDS-a od 1990. ''izbrisala'' oko pet godina životnog vijeka.

Christopher Murray, profesor globalnog zdravlja na Sveučilištu u Washingtonu koji je vodio istraživanje, napredak u borbi protiv različitih bolesti i ozljeda nazvao je dobrim pa čak i izvanrednim. No napomenuo je kako ''možemo i moramo biti čak i bolji''.

Prema njegovim riječima, veliki porast kolektivnog djelovanja i financiranja imao je veliki učinak i smanjio stopu smrtnosti od proljeva, ospica, tuberkuloze, HIV-a i malarije. No rekao je i da su zanemarene neke ozbiljne kronične bolesti te da one rastu na važnosti jer su prijetnja životu, osobito problemi zbog droge, ciroza jetre, dijabetes i bolesti bubrega.

>> Životni vijek - Koliko dugo žive Hrvati

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije