Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 192
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ČARI ZIME

Zimska vožnja ili reli po ledenim cestama: Kako preživjeti adrenalinske izazove!

Renault Austral
Foto: Native tim VL
1/7
08.02.2024.
u 15:33

Ako imate stariji automobil, zimska vožnja zahtjeva pripremu, koncentriranost, odricanje, patnju i troškove. Ako imate Renault Austral, zimska vožnja zahtjeva odredište i nešto goriva.

Ah, zima, ta čarobna sezona kada ceste postanu plesna staza za naše automobile, a svaki zavoj postane poligon za driftanje i dokazivanje raznih relijaša tek izašlih iz puberteta! Tko ne voli osjećaj adrenalina dok pokušava održati ravnotežu na cesti kao da je na zimskoj olimpijadi?

Svake godine čitamo savjete za zimsku vožnju koji se svode na sljedeće, prvo, trebate se pripremiti za vožnju po skliskim cestama kao da idete na ekspediciju na Arktik. Ako lanci nisu na gumama, obavezno ih držite u prtljažniku, jer nema boljeg osjećaja nego kada u svakom zavoju pokušavate shvatiti što to lupa odozada u autu. Također, kada sjednete u automobil prvih 15ak minuta, ne zaboravite da je grijanje samo luksuz, zamislite to više kao avanturu, igru preživljavanja poput Bear Gryllsa, gdje pokušavate otopiti svoje ruke i noge koristeći samo vlastiti dah i toplinu svoje frustracije.

Zatim, tu su i brisači stakla koji su više u kategoriji žmigavaca, malo rade malo ne rade. Za vrijeme najvećeg pljuska sve očiste, a po zimi kada vozite iza drugih automobila koji dižu onu sitnu vlagu koja zaprlja cijeli automobil ostavljaju 3 crte preko vjetrobranskog stakla… Još jedan element iznenađenja.

Foto: Native tim VL

A ako ste pravi avanturist, onda naravno volite kad vam se automobil ponaša kao da ima vlastiti um i želje. Skoro kao samovozeći AI, samo ovdje ni traga od “I”. Kočnice koje odluče da je vrijeme za pauzu čim vide tragove leda, volan koji ima vlastitu volju po snijegu i odlučuje ići tamo gdje mu se prohtije. To je poput vođenja razgovora sa svadljivom djecom koja odbijaju surađivati.

Na kraju, tu je i neizbježna uzbrdica, pogotovo s većim autom. Krenete s dozom opreza, ali već na prvom jačem brdašcu shvatite da veličina nije uvijek prednost. Dok mali automobili lepršaju pored vas, vi se borite za svaki centimetar gripa, klizeći kao pingvin na klizalištu. Pokušavate stvar spasiti s više “gasa”, ali auto nekako ne dijeli vaš entuzijazam i pali sve moguće lampice na kontrolnoj ploči.

Foto: Native tim VL

U principu, zimska vožnja je kao i vožnja ljeti, samo što vam je asfalt zamijenjen smrznutim jezerom, hladno vam je, drugi vozači zaborave voziti, broj parkirnih mjesta je prepolovljen, a kada ugasite automobil zahvalite svemiru što ste preživjeli još jednu " zabavnu" vožnju.

No, ide i drugačije, savjeti za zimsku vožnju se mijenjaju ako imate “pravi alat za posao”, u ovom slučaju novi automobil koji je spreman za zimu. Francuski ljepotan, Renault Austral, nije samo automobil, već je iskustvo vožnje koje će vam razmrsiti čak i najzapetljanije situacije na zimskim cestama. Automobil plijeni pažnju gdje god se pojavi, izgleda elegantno čak i kad je prekriven slojem snijega. Francuski dizajn općenito naginje eleganciji, simetriji i sitnim detaljima, koji odišu dozom profinjenosti i raskoši, a Austral nije iznimka.

Kada prvi put sjednete za upravljač, osjećate se kao kapetan elegantnog broda spremnog za plovidbu po zaleđenim morima, pogotovo s “Winter comfort” paketom . Sjedala su udobna i grijana i prilagođena svim tjelesnim oblicima, pogotovo zimskim oblicima nakon francuske salate i odojka.. Ako ste ikada pomislili da je vožnja po zimi neugodna, Renault Austral će vas razuvjeriti svojom udobnošću.

Foto: Native tim VL

A tu je i stvar veličine, prvo, kada sjednete u Austral, osjećate se kao da se ukrcavate na jedan od onih kruzera koji plovi oko svijeta. Samo što je ovdje cesta more, a parkiranje osjetno lakše. Drugo, veliki SUV poput Australa pruža osjećaj sigurnosti kao da ste upravo ušli u oklopni transporter, pogotovo vozeći se gradom. Ali, ono što stvarno odvaja vožnju Australa od ostalih vozila je ta nevjerojatna sposobnost da se osjećate kao Godzilla u prometnom kaosu. Sjedeći u njemu gledate na ostatak prometa kao da ste u nekoj igrici. Dakle, dok se god vozite Australom, zapamtite - nije važno kamo idete, već kako stižete tamo. A u ovom slučaju stižete sa stilom.

No, Renault Austral nije samo ljepota bez mozga. Njegova tehnologija pruža osjećaj kontrole na klizavim cestama bez “relijaških” sposobnosti. Sustav protiv proklizavanja održava stabilnost, dok posebni senzori automatski prilagođavaju brzinu i kočnice prema uvjetima na cesti. Dakle, čak i ako završite na ledenoj cesti, Renault Austral će vas izvući.

Foto: Native tim VL

Ukratko, Renault Austral nije samo automobil, već pravi partner u osvajanju zimskih izazova. Dok drugi možda pate na hladnoći, Renault Austral krstari ledenim cestama s osmijehom na licu, i svojem i vašem. Ako tražite automobil koji će vam donijeti radost i smijeh čak i u najhladnijim danima, onda je Renault Austral vaš savršen zimski suputnik.

Sadržaj nastao u suradnji s Renaultom

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije