Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 88
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
MODERNA VREMENA

Zbog stresa od nametnutih normi žene sve češće gube kosu

kosa
Arhiva Večernjeg lista
07.12.2009.
u 14:01

Žene pokušavaju imitirati tanke glumice koje gledaju na stranicama časopisa i zbog toga manje jedu, odnosno unose manje nutrijenata što rezultira stanjivanjem kose pa čak i otpadanjem.

Jedna od tri žene starije od 25 godina pati od gubitka kose, a stručnjaci koji su proveli istraživanje tvrde kako je u pozadini društvena opsesija mršavošću.

Žene pokušavaju imitirati tanke glumice koje gledaju na stranicama časopisa, zbog toga manje jedu, odnosno unose manje nutrijenata što rezultira stanjivanjem kose pa čak i ispadanjem.

S obzirom na to da kosa opada uglavnom starijim ženama, novom se fenomenu kao glavni uzročnik ubrzanja procesa dodaje i razina stresa. Ono što dodatno zabrinjava jest što većina žena suočena s ovim problema zbog toga osjeća sram.

Trećina je izjavila kako ih je obuzela i depresija, dok je gubitak kose četvrtini žena utjecao na privatni život.

- Svi danas vodimo emotivno stresnije živote s nutritivno oskudnijom prehranom od prošlih generacija. Pritisak na žene da ostanu mršave često znači da jednostavno ne jednu dovoljno ili ne jedu hranu koju bi trebale. Kosa je u osnovi najmanje važno tkivo u našem tijelu, zbog čega dobiva nutrijente koji ostanu nakon što su vitalni organi uzeli ono što im treba - objasnila je Sara Allison koja je radila na istraživanju.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije