Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
TEKUĆA BIOPSIJA

Tajne intersticija: Novootkriveni organ mogao bi pomoći u liječenju

tijelo intersticij
Foto: Thinkstock
1/2
29.03.2018.
u 13:16

Ovo su simptomi koje ne biste nikada povezali s tim da imate problema sa srcem

Novi organ u ljudskom tijelu mogao bi pomoći u boljem razumijevanju metastaza karcinoma, objavili su američki znanstvenici otkrivši 80. ljudski organ koji su nazvali intersticij. Međutim, njihovo je otkriće, pokaže li se točnim, jako daleko od praktične uporabne vrijednosti, kaže nam naš ugledni kirurg prof. dr. Mario Zovak, ravnatelj KBC-a Sestara milosrdnica. Postoji metoda dijagnosticiranja karcinoma tekućom biopsijom koja je daleko odmakla, ali ipak se još uvijek ne primjenjuje u praksi.

– Nešto realnija opcija od ove koju nagovještaju američki znanstvenici tekuća je biopsija, no ona se još ne koristi u rutinskoj primjeni jer je enormno skupa. Tekuća biopsija temelji se na filozofiji da svaki tumor koji raste povremeno ljušti svoje stanice. Raspadanje tih stanica mobilizira se i dobrom detekcijom može se otkriti taj plutajući DNK u serumu. Dakle, i najmanji karcinom u tijelu može se detektirati pomoću tekuće biopsije iz krvi i to je nešto što je tehnički moguće, ali toliko je ekstremno skupo da će, nažalost, proći još desetak godina dok ne stigne u rutinsku upotrebu. Mislim da je još u eksperimentalnoj fazi. Znači, tekuća biopsija realno je dokazana, ali jako je daleko od rutinske primjene, dok je ovo američko otkriće za koje pitate tek u ranoj fazi filozofskog promišljanja, znači, još dalje od primjene – objasnio je prof. Zovak.

Američki znanstvenici otkrili su, naime, da se prostor ispunjen tekućinom nalazi posvuda po tijelu – slojevi gustoga vezivnog tkiva nizovi su odjeljaka ispunjenih tekućinom. Nalaze se pod kožom, okružuju arterije, mišiće, probavni i urinarni trakt, tvoreći mrežu čvrstih i rastezljivih proteina. Dosad je intersticij prošao nezamijećen, premda je jedan od najvećih potencijalnih organa u ljudskom organizmu. Ustanovili su i da tekućina iz intersticija otječe u limfni sustav, što se povezuje s imunosnom reakcijom organizma pa se pretpostavlja da pospješuje širenje karcinoma organizmom. Rezultati studije Beniasa i Carr-Lockea objavljeni su stručnom časopisu Scientific Reports.

Ovo su simptomi koje ne biste nikada povezali s tim da imate problema sa srcem:

tijelo intersticij
1/11
Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije