Svinjska mast opet u igri! Zdravija je od maslaca
Na listi "opasne" hrane sada su šećeri, bijela brašna i sol. Doručkujete li voće bez masti koje će razgraditi vitamine, niste na dobitku
Komentari 29
Hahaha. Imam kod kuće još samo 15 litara ekstra djevičanske svinjske masti. Na jesen će, ako Bog da, biti više. Jednom mi je dalmatinski ribar rekao da oni skuplju ribu ne jedu nego prodaju kojejakvim budalašima koji se pale na "delicije" i kupe si - krmenadl. Nije ribarski posao baš lagan , a od ribe se tanko kaka.
U mojoj Slavoniji svinjska mast se koristi, valjda od vajkada! Mene je mati ličila svinjskom masti, topli komad slanine privijen na ubodnu ranu u kojoj ima nečistoća ili trn, preko noći slanina bi izvukla. Ubodno misto je pulsiralo, sićam sem se da nisam mogla spavati, ali u jutro je trn, slamčica, što li, bio na zavoju. Sve što se jede umjereno, zdravo je, a današnji margarin ja više ne jedem, jer se ne topi, nego se kao glina melja po ustima. I ne trebam stručnjaka da mi kaže što mi nepce govori!
svinjska mast je prava energetska bomba za organizam, jer se sastoji od kratkolančanih brzo-razgradivih triglicerida (koristili ih i astronauti za vrijeme boravka u svemiru). Ali, ljudi, treba se i kretati i raditi, ne samo sjediti i ležati...inače se pretvara u masne naslage.
Pajcekovu mast koristim isključivo u prehrani. Mazanje masti na kruh mi je normalna stvar. A palačinke na masti se ne mogu usporediti sa onima na ulju. Ulje ne koristim ni za salatu; na salatu ide jogurt. Jedino ulje koje koristimm je ono malo maslinovog u konzervi tune.
Ah ti naši nutricionisti...Ova je čak dugo i izdržala s prodavanjem magle. Par banalnih fraza iz biokemije da bi pokazala kako ona nešto zna, a tada...pljus! Ona preporuča margarin za doručak! Jedan iz biokemije, gospojice. Margarin je kancerogen, a da bi se to uočilo, trebalo je ipak malo dublje ući u materiju. Ima neke veze s trans i cis vezama. Ako nisi u stanju diplomirati na kemiji, a onda odabereš "nutricionizam". Puno je lakše, nek se netko ne uvrijedi, a i diplomica je tu. Tipičan šminkerski studij. Probaj se s njim prodati vani. Toliko o tome. Nešto kao politologija. Pametuješ, a koristi jako malo od svega ili čak štetiš ljudskom zdravlju kada lobiraš za veće korištenje margarina u prehrani. Tvornica dobro plaća? Ili samo nemaš pojma.
Svinjska mast je prirodno zdravija od rafiniranih ulja koja imaju nisku temperaturu tališta, samo što nam nameću mediji i reklame kojekakve dobro zapakirane otrove i sprdavaju se od prirodne masti, pati sad je mast inn, kako nisko a što će sutra biti inn, možda vjeveričje ulje.
Moja je strast špek i svinjska mast!
A što bi sada trebalo napraviti sa "stručnjacima" koji su godinama tjerali ljude da izbace mast iz prehrane i kupuju ulje i još o tome pisali naučne radove....? Pa mi smo kao klinci redovito za međuobrok mazali mast na svježee pećeni domaći kruh i tako odrasli. Margarin je išao u kolače. Slična priča je bila sa bučinim uljem koje su nekada omalovažili i forsirali suncokretovo koje je sredinom 50-ih godina bilo nekoliko puta skuplje da bi danas to isto bučino došlo na svoje i ima 8 puta veču cijenu od suncokretovog. Ipak je i tu kvaliteta uspjela pobijediti.
Dr. Dwight Lundell je izgubio liječničku licencu kada je progovorio o lažnim znanstvenim “otkrićima” zbog kojih su liječnici pogrešno savjetovali pacijente o prehrani i tako pridonijeli mnogim bolestima. Ako se malo progoogla, lako se može naći tekst o tome: "Prevažno!o! Svjetski poznati kardio kirurg progovara: Što zaista uzrokuje srčane bolesti?“
Sad će cijena svinjske masti na tržištu skočiti u nebeske visine baš kao što se je slično prije dogodilo sa čvarcima (koji su, uzgred rečeno, nusprodukt sv. masti)!
Mogu oni prodavat mu.. pod bubrege nekom drugom. Ispeći jaje na masti, pile ili kotlet , krompir..... ( jedino ne volim salatu, bude žilava ). A i kad govore o mlijeku, stariji se sjećaju dobro kad skuhaš mlijeko kolika kožica bude debela, ko prst, a sad ne može ni iskipit niti se ukiselit. Pgledaj kupovne piliće, sve se crni oko kosti, pa jaja..... . Kokoši mi čeprkaju po dvorištu , dobiju malo pomiješanog kukuruza i ječma i to je to. Doduše slabije i nesu al me baš briga. Znaju žene kad treba napravit neki kolač ili rezance, taranu... . Mogu mnogi uzgajat al je lakše reć : to se ne isplati. Malo morgen.
"Glupani" sa diplomom su razmišljali kao vodoinstalteri o zamašenim cijevima maasnočom. Sad su Englezi (to se zna već decenijama ali se teško probija od lobija) sstvar malo ispravili ali opet ovi sa diplomom komentirajući Engleze sve zamute i zapetljaju. Dovoljnono je samo bilo par rečenica a ne ovako. .............. savjet; Podijelite vrijednost krvnih masnoća ; TG/HDL i ako je taj omjer iznad 4 ugroženo vam je srce i zdravlje a ako je ispod 2 nije.... Ovo liječnici još ne smiju usvojiti u javnosti jer se boje i onih iznad i onih koje lijeće. Nije ni njima lako.
mlijeko?margarin ? ova profesorica je očito nečija glasnogovornica,ima toga još ali neka ostane za drugi put
pa dobro jutro...
Moja familija cca 70 % svinjska mast, 30 % ulje.
Za dug i zdrav život morate imat punu guzicu i prazna jaja....
Pseudoreligija "zdrave hrane"....nemojte me nasmijavati. Razna stručna ispitivanja jedne godine otkriju nešto, kroz tri godine drugo. Prvo je B vitamin bio jako koristan za sve-n.pr. oči, a onda je ispalo da je marginalan, kao i C. Guralo se Andol kaoo tobožnji "razrjeđivač" krvi, a onda ispalo da je štetan ili bez posljedica. Isto su jaja dugo bila proskribirana, a onda ih se "rehabilitiralo". To je, uz manje iznimke, pseudoznanost. Konačno, sve su ekspanzivne civilizacije bile mesožderske i jele najčešće "nezdravo", dok su "zdravojedci" bili i ostali neki ustrašeni šonje i u konačnici- pokoreni.
Nevjerovatno koliko suprotnih informacija u istom članku..Mag Marić bi malo svoje (ne)znanje s fakulteta mogla refreshati s novim studijama, a ne dezinformirat javnost...
gadi vam se vlastito salo i celulit a jedete životinjsko.... bljaaaaaaak
Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.
rafinirana ulja su živo zlo... ali ni ova tvornički obrađena i napravljena mast i maslaci teško da mogu biti kvaliteni i zdravi kao što su domaći. no na kraju dubina džepa određuje kako ćemo se hraniti, a ne neka istraživanja koja se naručuju i plaćaju da prikažu određene rezultate