Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 166
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Tradicija u punom sjaju

Svečani kraj Šokačkog sijela: Pucanjem malog topa do veselja i tradicije

Šokačko sijelo
Foto: Davor Javorović/PIXSELL
1/15
13.02.2024.
u 10:33

Čitanjem pismene zapovjedi i potom pucnjem maloga topa održana je Pokladna povorka u Županji, malog djelića najstarije i najveće tradicijske manifestacije Šokačko sijelo.

Kroz prepuni centar grada u nedjelju je prošlo oko 800 sudionika među kojima je bilo 25 grupa, 25 zaprega i oko 70-ak konja. I ove godine mogli su se vidjeti najrazličitije kreacije sudionika koji su omogućili svima da se dobro zabave i odmore od svakodnevice.

- Pokladna povorka je najmasovniji dio Šokačkog sijela i dan kada se svi tu okupe. To je kulminacija svih događanja ovih dana. Ove godine u povorci imamo šest grupa iz inozemstva, a u središtu grada okupi se oko 10.000 ljudi – rekao je Juzbašić.

Oživljavanje tradicije na Šokačkom sijelu

Podsjetio je kako su zadnji dani u Županji bile prepune događanja, a noći besane što samo govori koliko je Županjcima važno Šokačko sijelo i koliko zapravo žele sačuvati tradiciju.

- Ništa se od tradicije nije izgubilo i činimo sve da je sačuvamo od zaborava. Šokačko sijelo je možda najbolji način tome. Međutim, kako dolaze druga vremena dodali smo i nešto novo tako da smo dobili spoj tradicije i modernoga što je možda i najbolji recept za uspjeh. Tambura označava početak sijela ali i kraj sijela, a tu onda neizbježne pjesma, rakija, cik tambura i cik snaša. Uvod u ovogodišnje Šokačko sijelo je donijelo duh njegovog novog buđenja pa tako sada možemo reći da je ova manifestacija prerasla Županju pa i Slavoniju što nam pokazuje i to da imamo goste iz cijele Hrvatske pa i inozemstva – rekao je Juzbašić.

Foto: Davor Javorović/PIXSELL

Tradicijska manifestacija Šokačko sijelo, koja se ove godine održava po 57. put, pokrenuta je još 1968. godine i od tada se održava bez prekida. Županjci s ponosom ističu kako je Šokačko sijelo najstarija i najveća kulturno-turistička manifestacija u županjskoj Posavini, utemeljena s ciljem promicanja i očuvanja običajnih praksi, narodnih nošnji i drugih osobitosti tradicijske kulture zavičaja i šireg područja Slavonije i Zapadnog Srijema. Prvotno realiziran kroz nekoliko folklornih priredbi na kojima su nastupala kulturno-umjetnička društva s područja tadašnje Općine Županja, program se narednih godina postupno nadopunjavao novim sadržajima: revijom narodnih nošnji i izborom najljepše Šokice/Šokca, etnografskim, likovnim i gospodarskim izložbama, programima koji na poseban način potiču očuvanje i promicanje tradicijske zavičajne baštine među djecom, kao i vrednovanje zavičajne pisane i govorene riječi, različitim dramskim i zabavnim sadržajima te uprizorenjima događaja/poslova iz nekadašnjeg seljačkog/narodnog života i dr. Programska aktivnost posljednjih godina ustalila se na dvadesetak različitih priredbi i događanja koja u jedanaest dana okupe više od 3.000 izvođača i oko 15.000 gledatelja.

Povorka, tambura, tradicija i veselje

- Cilj nam je sačuvati našu tradiciju od zaborava tako da je gotovo sav program posvećen našoj graničarskoj povijesti kada smo ove krajeve čuvali od turskih osvajača. Od nekadašnjih nekoliko dana manifestacija došli smo do toga da danas imamo 12 dana bogatog i raznolikog programa – rekao je Adam Svirčević koji je jedan od organizatora.

Foto: Davor Javorović/PIXSELL

Ovogodišnje Šokačko sijelo održava se pod motom „Oj, dorati, moje zlato suvo“ i donijelo je zaista raznolik program. Program je započeo 2. veljače kada je održana svečanost otvorenja i „Šokački cvit 2023.“. Dan poslije održano je Malo šokačko sijelo u okviru koga su održana predavanja, glazbena radionica i večer tradicijskih vokalnih skupina. U programu je bilo i pokladno jahanje, večer uz tamburu, razne radionice i promocije, pokladni ophod, večeri folklora, kazališna predstava… Otvoren je i sajam „Zlatne niti“ koji je ove godine donio rekordan broj izlagača. Ne smije se zaboraviti niti zabavni dio sijela pa su tako održani koncerti niza tamburaških sastava kao i Prljavog kazališta.

Ovogodišnje Šokačko sijelo završava u utorak, 13. veljače, sa Seljačkom zabavom koja je završna manifestacija.

- Prezadovoljni smo kako je prošlo ovogodišnje Šokačko sijelo jer je grad svih ovih dana pun ljudi. Osmislili smo program kojemu je osnova bila tradicija uz spoj s modernim što se pokazalo kao dobitna kombinacija. Zadovoljni smo i s posjetom, a ove godine smo imali goste ne samo iz Hrvatske nego i iz BiH, Poljske, Sjeverne Makedonije i Njemačke. Sijelo raste i razvija se iz godine u godinu pa smo tako već krenuli s organizacijom sijela iduće godine. Šokačko sijelo je jedna od rijetkih manifestacija koja je vezana za kalendar i rukovodi se po Uskrsu na način da je Seljačka zabava posljednji događaj sijela i održava se dan prije početka Korizme. Do ljeta ćemo svakako izaći u javnost s temom 58. Šokačkog sijela i točnim datumima – rekao je direktor Turističke zajednice Županje Kruno Šarić.

Foto: Davor Javorović/PIXSELL

Kada je riječ o cijeloj organizaciji organizatori ističu i veliku ulogu zaposlenika gradske uprave, gradskih tvrtki, vatrogasaca, udruga i drugih koji su se na razne načine uključile kako bi Šokačko sijelo i ove godine ostalo za pamćenje.

- Ako se i podigne cijena vode ili nečega sličnog u Županji će ti reći: „U redu, morao si“. Međutim, ako sijelo ne bude kako treba onda nema opravdanja i kao gradonačelnik ništa ne vrijediš“, zaključio je gradonačelnik Županje Damir Juzbašić.

Sadržaj nastao u suradnji s gradom Županja

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije