Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 165
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ČAK 30 POSTO

Sprej za osvježavanje usta od kanabisa smanjuje bol

kanabis
Arhiva Večernjeg lista
15.12.2009.
u 12:26

Sprej od kanabisa napravljen je tako da nema nikakav učinak na mentalno stanje pacijenta kakvo inače ima uobičajena konzumacija kanabisa.

Oboljeli od raka koji su koristili sprej za osvježavanje usta od kanabisa smanjili su razinu bola za trećinu, otkrili su istraživači sa Sveučilišta Edinburgh.

Smanjenje boli od čak 30 posto primijećeno je kod pacijenata koji nisu pri tome koristili morfij ili neke druge lijekove. Sprej je napravljen tako da nema nikakav učinak na mentalno stanje pacijenta kakvo inače ima uobičajena konzumacija kanabisa.

Naravno, istraživači su posebno napomenuli kako ova studija ne govori u prilog pušenja kanabisa jer to može povećati rizik od raka. Objašnjavaju kako sprej funkcionira aktiviranjem molekula u tijelu koje blokiraju živčane signale koji se odašilju u mozak s mjesta bola.

Sprej se već propisuje oboljelima od multiple skleroze.

- Ovi prvi rezultati obećavaju i upućuju na to kako bi lijekovi na bazi kanabisa učinkovito mogli pomoći ljudima koji trpe velike bolove - zaključila profesorica Marie Fallon koja je radila na istraživanju dodavši kako naravno treba razumjeti razliku između njihove medicinske i rekreativne upotrebe.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije