Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 148
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Provjerite ispravnost automobila i opremite ga zimskom opremom

zimski uvjeti
29.12.2009.
u 13:10

Već ovog vikenda mnogi Hrvati pohitat će prema brojnim skijalištima izvan Hrvatske, a mi donosimo pregled propisa na koje treba pripaziti

Pred nama su još samo dva dana ove godine, a početak sljedeće tradicionalno je vrijeme za odlazak na zimski dio odmora brojnih Hrvata i Hrvatica. I dok neki pribjegavaju odmoru u toplijim krajevima kamo većinom putuju avionom, mnogo je više onih koji će sjesti u prenatrpane automobile i uputiti se prema nekom od više ili manje poznatih skijališta. Budući da naša zemlja ne pruža previše na tome polju, većinom su to destinacije od BiH krene li se od istoka prema zapadu, pa Slovenija, Italija, Austrija, Francuska i Švicarska.

Vrlo bitne provjere
Budući da je zimsko putovanje mnogo drukčije od ljetnog, a k tome može izazvati i veće probleme, potrebno je pažnju posvetiti brojnim stvarima.

Na početku je potrebno provjeriti ispravnost automobila, odnosno svih bitnijih sklopova kako tijekom putovanje ne bi nastali mogući kvarovi i nepotrebni dodatni, i ne baš jeftini, troškovi.

Stoga provjerite kada ste posljednji put mijenjali antifriz u rashladnom sistemu, provjerite količinu tekućine za pranje stakala i obvezno još barem litru dodatne spremite u prtljažnik. Zimi se preporučuje češće pranje automobila kako bi se uklonila brojna prljavština i sol kojom se posipavaju ceste, a sve kako bi vozilo dulje trajalo. Pranje iziskuje i putnička kabina, odnosno stakla, kako bi se na što manju mjeru svela opasnost od nepotrebnog trošenja. Dobro je provjeriti i akumulator, kao i kočionu tekućinu.

Nije naodmet naoružati se i strugalicama za led odnosno sprejevima koji omogućuju brzo odmrzavanje stakala, a preporuka je imati i malenu metlicu te lopaticu u slučaju da upadnete u snijeg iz kojega se ne možete izvući. Lanci nikad nisu naodmet, a nemojte ih posuđivati od prijatelja a da niste provjerili odgovaraju li dimenzijama vašem vozilu.

Na karti donosimo pregled najosnovnijih prometnih pravila na koje je potrebno obratiti pozornost ako ne namjeravate puniti državne proračune zemalja gdje ste već ostavili (ili ćete uskoro) novac za zimovanje.

Važna sigurnost
Floskula “brzinu i vožnju prilagoditi uvjetima na cesti” vrlo je važna tijekom zime, kada niske temperature, snijeg, kiša, led i ostali čimbenici mijenjaju svojstva mnogih stvari, pa i samog prometa, gdje se povećava zaustavni put, smanjeno je prianjanje uz podlogu,... Uostalom, nigdje ne treba žuriti jer ili idete na odmor i opustite se ili se, pak, vraćate odmorni, pa nekoliko desetaka minuta ili čak i sat vremena raniji dolazak na cilj nikome neće biti previše važan.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije