Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 51
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
za najslađi uskrs

RECEPT DANA Zamijesite sami aromatičnu pincu: Donosimo recept iz kultnog zagrebačkog hotela

Esplanade
26.03.2024.
u 09:30

Kako napraviti pincu: Gurmanske užitke i ovoga Uskrsa nudi kultni zagrebački hotel Esplanade, a s nama su podijelili recept za tradicionalnu uskrsnu delikatesu

Gurmanski užitak, pjenušava dobrodošlica, selekcija vrhunskih vina, uskrsna potraga za pisanicama za djecu... samo su neka od iskustava koje i ovoga Uskrsa nudi kultni zagrebački hotel Esplanade. Uskrsne specijalitete, naravno, potpisuje poznata chefice Ana Grgić Tomić – a njih ove godine čine domaća šunka pečena u hrskavom kruhu, rillettes od patke, terina od guščje jetre, quiche sa šparogama i kozjim sirom, prepoznatljivi zapečeni Esplanadini štrukli, fina krem-juha od proljetnih šparoga, janjeća koljenica s pečenom palentom, juneći obrazi s ragoutom od lisičarki i heljde, teleći Wellington...

13.09.2023., Zagreb - Sweet Lab by Mirjana Spoljar, slasticarka napravila je kolac imena Mila Jovovich za holivudsku glumicu Milu Jovović uz njezino pismeno odobrenje. Photo: Igor Soban/PIXSELL
Foto: Igor Soban/PIXSELL

Iz neodoljivih delicija sa slatkog stola glavne Esplanadine slastičarke Mirjane Špoljar izdvajamo pak prhke tortice od sira sa šumskim voćem, sočnu tortu s bademima i čokoladnu tortu s makom, a za pravi uskrsni doživljaj tu su i tradicionalna Esplanadina pinca sa sušenim voćem i citrusima, prhka makovnjača i orahnjača te primamljiva čokoladna jaja. Mirjana Špoljar s nama je podijelila recept za pincu. Jedva čekamo da i sami prionemo na posao.

Pinca sa sušenim voćem i citrusima

Foto: Esplanade

Sastojci:

  • 250 dag glatkog brašna
  • 1 žlica oštrog brašna (za pripremu kvasa)
  • 75 g maslaca
  • 75 g šećera u prahu
  • 3 žumanjka
  • 2 dag kvasca
  • pola prstohvata soli
  • vanilija
  • korica limuna
  • 1,5 dl mlijeka
  • 5 dag granuliranog šećera
  • 10 dag kandiranog voća
  • 0,5 dl likera Cointreau

VEZANI ČLANCI: 

Priprema: Rastopite kvasac s malo šećera, mlakog mlijeka i žlicom oštrog brašna. Ostavite da se diže na toplome 20-ak minuta. Nakon toga prosijte ostatak brašna, dodajte šećer u prahu, vanilin šećer, otopljeni maslac, žumanjke i ribanu koricu limuna. Uz pomoć mlakog mlijeka umijesite glatko tijesto i podijelite ga na tri jednaka dijela. U sredinu pince utisnite kandirano voće koje ste prethodno prelili Cointreauom i ostavili 30 minuta da se marinira i upije ga. Oblikujte po želji jednu veću ili dvije manje pince te ostavite ih na toplom mjestu da se dižu 1 sat. Dignutu pincu zarežite mokrim škarama na vrhu na nekoliko mjesta te je premažite razmućenim žumanjkom i pospite granuliranim šećerom. Pecite pincu u ugrijanoj pećnici 30 minuta na 175 °C. Vrijeme pečenja može varirati zbog vrste pećnice.

Pazinski cukerančići

Foto: Turistička zajednica središnje Istre

Sastojci:

  • 5 jaja (3 cijela i 2 žumanjka)
  • 35 dag šećera
  • 1 vanilin šećer malo soli
  • 1,5 dl ulja
  • 15 dag maslaca
  • 2,5 dag amonijaka za kolače
  • 1 dl mlijeka
  • 70 dag brašna
  • malo ruma
  • naribana korica naranče i limuna
  • ekstrakt kruške
  • malvazija
  • 30 dag šećera za posipavanje

Priprema: Tri cijela jaja i dva žumanjka dobro izmiješajte sa šećerom u pjenastu smjesu. Dodajte naribanu koricu limuna i naranče te maslac sobne temperature, ulje i rum. Neprestano miješajući, u posudu s vrelim mlijekom dodajte amonijak da se stvori pjena koju ćete zatim umiješati u brašno. Potom dodajte smjesu s jajima i šećerom i zamijesite tijesto. Pustite ga da odstoji minimalno dva sata pa oblikujte cukerančiće u njihov specifičan "razgranati" oblik. Tijesto razvaljajte na valjčiće, izrežite na 20-ak centimetara duljine i zarežite "grančice". Cukerančiće savijte u polumjesece i pecite 8-10 minuta u pećnici zagrijanoj na temperaturi od 180 do 200°C, odnosno dok ne porumene. Ohlađene cukerančiće umočite u malvaziju, kvalitetno suho bijelo vino, a odmah zatim pospite krupnim šećerom. Prije serviranja ostavite ih da odstoje nekoliko sati dok se ne posuše.

VEZANI ČLANCI: 

Torta od mrkve

Foto: shutterstock

Sastojci:

  • 175 ml biljnog ulja
  • 75 g grčkog jogurta
  • 3 velika jaja
  • 1 čajna žlica ekstrakta vanilije
  • 200 g brašna
  • 250 g smeđeg šećera
  • 1 čajna žličica praška za pecivo
  • 2 čajne žličice cimeta u prahu
  • 1/4 čajne žličice naribanog muškatnog oraščića
  • prstohvat soli
  • 200 g naribane mrkve
  • 100 g grožđica
  • 100 g usitnjenih pistacija

Za glazuru:

  • 100 g maslaca
  • 200 g šećera za glazuru
  • 100 g krem-sira
  • 100 g marcipana narančasta prehrambena boja

Priprema: Ugrijte pećnicu na 160°C. Namastite kalup i pokrijte papirom za pečenje. Pjenjačom umutite ulje, jogurt, jaja i ekstrakt vanilije. U zasebnoj zdjeli pomiješajte brašno, prašak za pecivo, šećer, cimet, muškatni oraščić i sol. Pobrinite se da nema grudica. Pomiješajte suhe s mokrim sastojcima. Smjesi dodajte naribane mrkve, grožđice i pola pistacija. Sve dobro promiješajte i stavite u kalup. Pecite jedan sat i 10 minuta ili dok čačkalica ne izađe čista nakon što je ubodete u sredinu kolača. Kada se kolač ispeče, pustite da se ohladi. Za glazuru umutite maslac i šećer dok ne postanu glatki. U smjesu umutite pola krem sira dok ne postane glatka, a potom i drugu polovinu. Izvadite kolač iz kalupa i premažite ga glazurom. Vrh torte posipajte ostatkom pistacija. Marcipanu dodajte narančastu boju za hranu, dobro promiješajte i oblikujte ga u male mrkve. Stavite ih na vrh torte (pistacije možete staviti na mjesto zelenog dijela mrkve).

Čokoladni keksi od samo pet sastojaka pravi su hit na internetu!

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije