Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 181
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Savjet stručnjaka

Pileća juha? Čaj? Evo čime nahraniti svoje tijelo kada je bolesno

shutterstock
13.12.2023.
u 11:30

Prehlada i gripa mogu vam uništiti apetit, baš kad vam je prehrana najpotrebnija. Ovo su namirnice koje će održati vaš imunološki sustav u dobroj formi - i nekoliko onih zbog kojih biste se mogli osjećati još gore.

Pileća juha. Pola grejpa. Vrući čaj. Kad ste bolesni, svatko, od bake do susjeda, ima koristan prijedlog za hranu koja će vas dovesti na put ozdravljenja, prenosi National Geographic. Što bismo trebali učiniti s ovom mudrošću - pomažu li nam neke namirnice doista da se osjećamo bolje ili čak da nam bude bolje? I ako je tako, zašto bolest često uguši naš apetit kada možda mislimo da je prehrana najpotrebnija?

'Kada netko tko se osjeća bolesno izgubi apetit, to je obično znak da njegov imunološki sustav radi pretjerano', objašnjava Colleen Tewksbury, dijetetičarka i profesorica znanosti o prehrani na Sveučilištu Pennsylvania. To je izazov, dodaje ona, jer naša tijela trebaju tekućinu, kao i proteine, ugljikohidrate, vitamine i minerale: 'Ako ne osjećate glad ili žeđ, samo se osjećate grozno i ​​pokušavate se odmoriti, stvarno je teško zadovoljiti te potrebe'.

VEZANI ČLANCI: 

Ali, može biti važno pokušati. 'Uravnotežena prehrana može ubrzati vaš oporavak, povećati razinu energije i pomoći u izgradnji vašeg imunološkog sustava', kaže Shea Mills, registrirani dijetetičar nutricionist na klinici Mayo u Phoenixu, 'Općenito, važno je konzumirati zdravu, uravnoteženu prehranu kada ste bolesni'.

Razlozi zašto često ne možemo probaviti jelo dok smo bolesni su složeni i nerazjašnjeni. Imunološki sustav zahtijeva puno energije za borbu protiv infekcije, zbog čega je dobro konzumirati zdravu hranu tijekom bolesti. Ali, imunobiolog sa Sveučilišta Yale, Ruslan Medzhitov, kaže da su naša tijela u konačnici optimizirana ne za to da se osjećamo bolje, već za preživljavanje - i možda neće uvijek doživljavati infekciju kao svoju najveću prijetnju. 'To je ono što je kontraintuitivno', dodaje.

Naša tijela nesvjesno izračunavaju kompromise koji mogu uključivati ​​neke evolucijske neusklađenosti s modernim životom, poput troškova i rizika koji su nekoć bili povezani s nabavom hrane. Prije nego što je dostava pizze bila opcija, dobivanje hrane dok ste bolesni značilo je izlaganje oslabljenog tijela susretu s 'predatorima'. A pronaći hranu također je značilo uložiti više energije. Iako se život promijenio, neki teoretiziraju da ti evolucijski ostaci još uvijek mogu igrati ulogu u obuzdavanju našeg apetita tijekom bolesti.

GALERIJA: Mislite da vam rakija pomaže kod prehlade? Razmislite ponovno…

1/7

Tijelo također pravi fiziološke kompromise kako bi dobilo energiju tijekom bolesti, napominje Medzhitov, a znanstvenici još uvijek istražuju kako oni djeluju. Normalno, tijelo primarno dobiva gorivo glukozom iz hrane. Tijekom posta, uključujući i tijekom bolesti, koristi se u masnim kiselinama kao pohranjenom izvoru visoke energije. Ova promjena izvora energije može pružiti zaštitu tjelesnim tkivima i organima od upala uzrokovanih nekim patogenima - ali za druge može biti suprotno.

Na primjer, Medzhitov i kolege otkrili su u studiji iz 2016. da su miševi zaraženi virusom gripe imali velike koristi od hranjenja, dok su se miševi zaraženi bakterijom Listerijom osjećali gore. To ne znači da biste se trebali izgladnjivati ​​bakteriju i hraniti virus - studije na miševima mogu nam reći samo toliko o ljudima. Ali, istraživanje otkriva složen odnos između prehrane i bolesti.

Nadalje, Tewksbury dodaje da različiti ljudi također mogu različito reagirati na iste bolesti. 'S fiziološkog stajališta to je u osnovi odgovor na stres, a svatko na stres reagira drugačije', objašnjava.

VEZANI ČLANCI: 

Što biste trebali jesti i piti kada ste bolesni?

Vaše tijelo žudi za određenim rasponom i kombinacijom hranjivih tvari, razina proteina, ugljikohidrata, vitamina i još mnogo toga—iako Medzhitov kaže da su te preferencije pokretna meta, koja se mijenja sa zdravstvenim statusom od trudnoće do ubrzanog rasta ili bolesti. 'Način na koji se mijenja tijekom bolesti ovisi o vrsti bolesti, a to je dio koji ne poznajemo dobro', kaže, 'Postaje vrlo zanimljivo i složeno pitanje: Koji je pravi raspon i kombinacija hranjivih tvari?'.

Mills sugerira da bi češće jedenje porcija veličine međuobroka moglo biti ukusnije od većih obroka na koje smo navikli kada su zdravi. Dodavanjem proteina, ugljikohidrata i voća ili povrća možete održati dobru ravnotežu vitamina, minerala i makronutrijenata.

Iz te je formule nastala legenda o pilećoj juhi. 'Juhe imaju sve te komponente, zajedno s vitaminima, mineralima i elektrolitima', kaže Tewksbury. Vruće juhe također mogu pomoći u razgradnji sluzi kod infekcija gornjih dišnih puteva.

GALERIJA: Ovo je 10 namirnica koje biste odmah trebali početi jesti

1/11

Mills kaže da bi neki vitamini i minerali također mogli biti ciljani dio zdrave prehrane za bolesne. Vitamin C, dobiven iz voća i povrća, snažan je antioksidans koji podržava imunološke stanice dok sprječavaju i bore se protiv infekcija, kaže ona, dok vitamin D također može poboljšati imunološki odgovor i smanjiti trajanje bolesti. Masna riba, gljive i crveno meso su među rijetkim namirnicama koje su prirodno pune vitamina D, ali neki mliječni proizvodi i žitarice obogaćeni su dodatnim količinama.

Mills također napominje da je važno usredotočiti se na piće. Hidratacija je ključni dio borbe protiv gotovo svake bolesti, a može biti posebno izazovno kada tijelo gubi tekućinu zbog povraćanja, proljeva ili znojenja zbog vrućice.

'Pijte napitke bez kofeina poput biljnog čaja, vode, 100-postotnih voćnih sokova i pića s malo šećera koja sadrže elektrolite poput vode od kokosa ili kaktusa kako biste pospješili hidrataciju', kaže ona. Ispijanje proteinskog shakea ili smoothieja također može dodati bitne hranjive tvari kada nemate apetit za čvrstom hranom.

Stručnjaci otkrivaju: Ovo su najbolje namirnice za zdravlje i dobar imunološki sustav!

 

Suplementi također mogu igrati ulogu - ako se pravilno koriste. 'Pokazalo se da dodatak cinka na početku određenih vrsta infekcija gornjeg dišnog trakta smanjuje intenzitet i trajanje određenih virusa', kaže Tewksbury. Ali, to se mora učiniti rano - unutar 24 sata od pojave simptoma - i nije namijenjeno kao dugotrajni dodatak jer može uzrokovati štetu pri visokim dozama.

Zapravo, korištenje bilo kojih dodataka za suzbijanje prehlade ili drugih bolesti najbolje provjeravaju stručnjaci. 'Ako želite isprobati prehrambeni ili medicinski dodatak za pomoć u oporavku od bolesti, najprije razgovarajte sa svojim liječnikom, dijetetičarom ili zdravstvenim radnikom kako biste bili sigurni da neće djelovati ni na jedan od vaših trenutnih lijekova, uz davanje točne doze za vas', Mills upozorava.

Slušajte svoje tijelo

Iako hrana ne liječi bolest, neka može donijeti olakšanje: vrući čaj ili hladna sladoledna palačinka mogu djelovati umirujuće, na primjer, ovisno o vašim bolestima. Ali, druga hrana može i pomoći i štetiti, ovisno o osobi. Kapsaicin, koji se nalazi u čili papričicama, može pomoći u razbijanju sluzi i otvaranju dišnih putova, ali također može uzrokovati mučninu ili čak potaknuti proizvodnju više sluzi.

GALERIJA: Ovo je deset najzdravijih namirnica koje biste trebali jesti za doručak

1/10

Ledeno hladna pića također bi mogla pomoći kod upale grla, objašnjava Tewksbury, ali 'ako imate mnogo sluzi, to bi zapravo moglo pogoršati stanje'. Naposljetku, ona kaže: 'Vidjeti što vam donosi utjehu je niz pokušaja i pogrešaka, ne postoji jedan jednostavan odgovor'. Medzhitov vjeruje da je samo slušanje svog tijela i njegovih preferencija tijekom bolesti vjerojatno najbolja strategija. Ono za čime žudite vjerojatno je češće ono što vaše tijelo želi. '

'Mislim da su, kao opće pravilo, svi ti čimbenici koje pokušavamo razumjeti već uračunati', objašnjava Medzhitov. Kada ste bolesni, vaša želja za jednom vrstom hrane i gađenje prema drugoj nisu nasumične preferencije. To su signali koje su milijuni godina evolucijske selekcije naučili vaše tijelo prepoznati: 'Ako vaše tijelo treba vitamin C, imat ćete žudnju za nečim što ga sadrži, iako ponekad ne znamo za čime je ta žudnja'.

Dakle, odmoriti se kad ste umorni i jesti ono što vam se čini privlačno u porcijama koje su zadovoljavajuće? Da, kaže Medzhitov: 'Mislim da je to vjerojatno najbolji savjet koji vam možemo dati'.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije