Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 97
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
trendovi

Ovog Božića najviše će se darivati odjeća i parfemi, a manje knjige

bozic (1)
Tomislav Miletić/Pixsell
18.10.2011.
u 21:16

Prema novom američkom istraživanju, sve manje potrošača odlučivat će se ovog Božića za skupe elektroničke uređaje poput mobitela i televizora

Recesija je još uvijek prisutna kada je u pitanju kupnja darova za Božić. Barem ako je suditi prema istraživanju američke NDP grupe prema kojem će se ove godine za Božić najviše kupovati korisni darovi poput odjeće (43 posto), što je jedan posto više nego u 2010. godini.

Manje elektronike

Igračke će birati nešto manje kupaca (31 posto, dok je 2010. godini ta brojka bila 32 posto), a pad su doživjele i knjige koje će kupovati samo 20 posto potrošača, što je tri posto manje nego lani, te videoigrice i igraće konzole. Manje će se kupovati i filmovi te DVD-i kao i elektronički aparati poput televizora, mobitela, računala i videokamera. Više potrošača birat će parfeme, a jednak broj kao i lani birat će torbe i satove te neke sitne detalje, prenosi portal Consumer world.

Raspodjela troškova

Trend kupovanja blagdanskih darova i nekoliko mjeseci prije Božića pojavio se upravo u recesiji, a objašnjenje su stručnjaci pronašli u raspodjeli troškova na nekoliko mjeseci, pa je trošak uoči blagdana znatno manji. Isti trend vidi se i u kupnji božićnih ukrasa, pa su i trgovine u Hrvatskoj (primjerice Kika i Müller) počele slijediti trend onih svjetskih i sve ranije božićni asortiman stavljaju na svoje police. Oni koji žele uštedjeti tako već sada mogu potražiti darove i ukrase od prošle godine na sniženju.

Ključne riječi

Komentara 4

JS
ja sam gladan
21:34 18.10.2011.

Jezuš,pa kaj je i u Ameriki recesija? Pa ja sam mislil da je samo kod nas! I tam je sigurno za sve kriva naša premijerka. Tak pričaju črleni.

Avatar Čitatelj300
Čitatelj300
22:05 18.10.2011.

Čista komercijalizacija Božića. Bitna je nakana a ne poklon, takvi ljudi koji se vesele skupim darovima a preziru jeftine su isprazni i uopće ne shvaćaju poantu blagdana već im je stalo samo do materijalnog.Kakav god poklon pa makar i najjeftiniji bitno je da je od srca.

MI
mightymraz
04:44 20.10.2011.

veselilo me darivanje kada sam bio mali... sada kada sam odrastao shvatio sam da se ne treba cekati bozic, rodendani i slicno da bi se darivali voljenu blisku osobu. Zapravo, samim time da dam poklon nekome kada i svi ostali na svijetu umanjuju vrijednost datog

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije