Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 96
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
HIBRIDNI SIMPOZIJ KONTROVERZE

Ovisnost o pušenju vodeći je javnozdravstveni problem: Možemo li smanjiti štetu?

Philip Morris
Foto: Davorin Višnjić/Pixsell
1/3
06.03.2024.
u 16:02

Stručnjaci iz područja psihijatrije, obiteljske medicine i epidemiologije otvoreno o izazovima koje pušenje predstavlja za današnje društvo - iako podijeljeni u stavovima, dio struke smatra da su e-cigarete i grijani duhan manje štetan izbor u odnosu na klasične cigarete.

U razdoblju od 1. veljače do 3. ožujka, Almeria Centar bio je domaćin simpozija „Kontroverze iz arterijske hipertenzije, kardiovaskularne protekcije i nefrologije“. Jedan od ključnih trenutaka događaja bio je okrugli stol pod nazivom „Kompleksnost pušenja – o izazovima otvoreno kroz dimnu zavjesu“, održan u petak 1. ožujka. Na panelu su sudjelovali moderatorica Josipa Josipović te istaknuti stručnjaci: profesor Veljko Đorđević, psihijatar s Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, Dragan Soldo, specijalist obiteljske medicine i predsjednik Hrvatskog društva obiteljskih doktora pri Hrvatskom liječničkom zboru, te docentica Dijana Mayer, epidemiologinja iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Početak okruglog stola obilježila je epidemiologinja Mayer, koja je istaknula zabrinutost zbog rapidnog porasta popularnosti e-cigareta među Hrvatima. Posebno naglašava razočaranje činjenicom da smo, u usporedbi s drugim europskim zemljama, među prvih pet najvećih pušačkih nacija. Čak i blagi pad pušenja regularnih cigareta kod nas zamjenjuje porast uporabe e-cigareta i grijanih duhanskih proizvoda. Tvrdi da je nužno posvetiti veliku pažnju ovom problemu, ali nažalost, primjećuje nedostatak stručnjaka i resursa uključenih u rješavanje ove izazovne situacije. Nadalje je analizirala uspješnost hrvatske antipušačke kampanje, pri čemu je posebno naglasila novi program „Tobacco-Free School“ Svjetske zdravstvene organizacije, koji provodi Hrvatsko javno zdravstvo. Program ima ambiciozan cilj transformacije škola u prostor bez duhanskog dima i educira učitelje, osoblje, učenike i roditelje. Mayer je istaknula zabrinutost zbog rasta uporabe e-cigareta u Hrvatskoj, upozoravajući na porast korisnika i nedostatak stručnjaka koji se bave ovim problemom.

Foto: Davorin Višnjić/Pixsell

Doktor Soldo je stavio naglasak na činjenicu da se odvikavanje od pušenja u Hrvatskoj priznaje samo u Psihijatrijskoj bolnici Sveti Ivan, iznoseći kako je jedino tu moguće liječenje na teret Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje. Online se predavanju pridružila i Irena Rojnić Palavra, psihijatrica iz iste bolnice, koja je govorila o višegodišnjem uspješnom programu „Škola nepušenja“. Program uključuje multidisciplinarni pristup, od psihijatrije do nutricionizma, pružajući podršku pacijentima kroz mjesec dana, s posebnim fokusom na intenzivni psihoterapijski i psihoedukativni program od drugog tjedna.

Foto: Davorin Višnjić/Pixsell

Profesor Đorđević je naglasio važnost uloge obiteljskih liječnika u rješavanju problema pušenja, ističući da nije dovoljno samo preporučiti prestanak pušenja. Tvrdi da je ključna uloga obiteljskih liječnika pružiti kontinuiranu podršku, educirati pacijente i pratiti njihovo liječenje. Doktorica Mayer osvrnula se na pristup stranih zemalja alternativnim metodama pušenja, poput Velike Britanije, koja prihvaća e-cigarete kao pomoć u odvikavanju. Iznijela je da takav model u Hrvatskoj nije prihvaćen. Doktor Soldo naglasio je pomake u prevenciji pušenja, uključujući zakonske regulative i kontrolu prodaje duhanskih proizvoda maloljetnicima. Osvrnuo se na tvrdnje doktorice Mayer, iznoseći kako beznikotinske e-cigarete nisu problem u Hrvatskoj, a kad su u pitanju nikotinske e-cigarete ili grijani duhan, koji ne sagorijevaju duhan, svojim bolesnicima će ih uvijek predložiti kao manje štetnu varijantu u usporedbi s cigaretama.

Za kraj, doktor Đorđević zaključuje da je pušenje ozbiljan javnozdravstveni izazov te apelira na zajedničko djelovanje svih sektora zdravstva kako bi se smanjila prevalencija pušenja, dok doktorica Mayer savjetuje mladima da ni ne počinju s pušenjem, bilo regularnih ili e-cigareta. Svi panelisti ističu važnost edukacije mladih o štetama pušenja te potiču svijest o potrebi aktivnog sudjelovanja u stvaranju zdravijeg društva.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije