Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 96
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Halo, doktore

Otopina za leće može biti uzrok problema s okom

kontaktne leće
Foto: Shutterstock
1/6
20.03.2017.
u 11:10

Na pitanja čitatelja odgovaraju Mirela Marič, mag.nut i Irena Škegro, dr. med. spec. oftalmologije

P: Imam 20 godina. Bubrezi su mi oštećeni, ali bubrežna funkcija je normalna s obzirom na stanje. Osim čajeva za smanjenje kreatinina i tableta za imunitet ne pijem ništa. Doktori su mi samo rekli da se čuvam, pijem vodu, izbjegavam hranu s visokim udiom kalija i da je normalno da se kreatinin i poveća, jer treba puno vremena bubrezima da se stabilizuju. Kako da se hranim?

Odgovara Mirela Marič, mag.nut

O: Univerzalna dijeta kod bubrežnih bolesnika ne postoji. Prehrana se prilagođava vrsti bubrežne bolesti, stupnju oštećenja bubrežne funkcije, poremećajima vode i elektrolita, krvnog tlaka... Preporuka je u vašem slučaju kako je liječnik rekao piti puno tekućine: uvin čaj, sok od brusnice za mokraćne puteve, minimalno 2 -3 l vode /dan i posebno izbjegavati hranu bogatu kalijem.

P: Imam 21 godinu i već četiri godine nosim kontaktne leće. U zadnje vrijeme mi se na desnom oku oko dijela rožnice pojavljuje neka siva mrlja nakon određenog nošenja leće koja se povuče nakon par dana ali je jako neugodno kad se pojavi. Smeta mi jaka svjetlost i osjetim blažu bol pa me zanima o čemu se točno radi?

Odgovara Irena Škegro, dr. med. spec. oftalmologije

O: Prema simptomima koje ste opisali, vjerojatno se radi o upalnoj infiltraciji uslijed nošenja kontaktnih leća.

Takve smetnje mogu biti uvjetovane ili samom lećom, ili otopinom koju koristite za održavanje leće.

Predlažem da se javite oftalmologu kad se pojavi ta mutnina, da ustanovi pravi uzrok.

>>Je li istina da svakodnevno konzumiranje po jednoga režnja bijelog luka utječe na smanjenje učinka oralne kontracepcije?

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije