Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 9
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Odzvonilo virusima

Otkriven lijek za prehladu?!

\'gripa1\'
Photos.com
VL
Autor
Diana Glavina
03.11.2010.
u 09:00

Riječ je o antitijelima koja ne uništavaju stanicu, ali razaraju viruse

Hoćemo li uskoro, u pravom smislu riječi, moći liječiti prehladu, a ne samo simptome prehlade? Hoćemo li lijekom moći uništiti viruse koji inficiraju stanice i uzrokuju hunjavicu, povraćanje, proljev i niz drugih neugodnih posljedica? Potvrdan odgovor na ovo pitanje stiže iz laboratorija u Cambridgeu, čiji znanstvenici tvrde da bi lijek za običnu prehladu mogao napokon postati dostupan i to zahvaljujući iznimnom otkriću u njihovom laboratoriju.  

Pogrešna znanja

 Znanstvenici su prvi put uspjeli dokazati da naš imunološki sustav može razoriti virus obične prehlade i nakon što je ušao u unutrašnjost stanice. Do sada se smatralo da to nije moguće te da kada virus uđe u stanice nema osobite pomoći osim ublažavanja simptoma bolesti i naprosto čekanja da virus sam od sebe oslabi i “izgubi” se iz organizma.  

Studija čuvenog Laboratory of Molecular Biology u Cambridgeu pokazala je da je dosadašnje znanje o ljudskom imunološkom sustavu i imunološkoj reakciji bilo pogrešno. Tvrde da antivirusna antitijela zapravo mogu ući u stanicu koju je napao virus i za samo sat ili dva razoriti, uništiti virus u stanici.  

– U svakom udžbeniku pročitat ćete da je sve gotovo kad virus uđe u stanicu jer je ona tada već inficirana. Učili smo da u tom trenutku imunološka reakcija ne može ništa osim ubiti napadnutu stanicu. Ali, kad uđu u stanicu antitijela će prepoznati prirodni proteini u stanici, koji se zove TRIM21 i aktivirat će snažnu mašinu koja će eliminirati virus u roku od dva sata, dakle puno ranije nego što virus dobije priliku i počne proizvoditi vlastite proteine da bi uzvratio borbu. Ovo je posljednja prilika koju dobiva stanica dobiva, jer nakon toga se dobiva zaražene i ne postoji ništa drugo tijelo može učiniti – rekao je dr. Leo James, voditelj istraživačkog tima.  

Spas za tisuće ljudi

Svjetski mediji već govore o dramatičnom otkriću koje bi moglo utjecati na milijune života, jer ako se novi novi model reakcije i mogućnosti aktiviranja imunološkog sustava pokaže točnim i izvan laboratorija, otvaraju se mogućnosti za razvoj nove generacije antivirusnih lijekova. Današnjim antivirusnim lijekovima moguće je zaustaviti širenje virusa u organizmu i tako ublažiti simptome bolesti. A, prema tvrdnjama znanstvenika laboratorija u Cambridgeu, nova klasa antivirusnih lijekova trebali bi jačati prirodni mehanizam kojim tijelo tj. stanica ubija viruse. Vjeruju da će prva klinička ispitivanja novih lijekova moći započeti za dvije do pet godina.  

Virusi su i danas najčešći uzročnici smrti, čak dvostruko veći od raka, i to stoga što se sakriju unutar stanice, ostaju tako zaštićeni od imunološkog sustava, ali i jakih antibiotika koji su nužni za suzbijanje popratnih bakterijskih infekcija.  

Novim pristupom, smatraju znanstvenici, moglo bi se djelovati na niz drugih virusa, uključujući i one koji uzrokuju smrt tisuće djece u zemljama u razvoju.  

Ključne riječi

Komentara 11

MO
moshmislit
19:27 09.11.2010.

prvo te razbole pa te liječe

IS
istima
09:19 03.11.2010.

ne znam jesam li pijan ja koji ovo čitam il onaj tko je to napisao...... hik....

SI
sinaj
15:46 03.11.2010.

Dovoljno je reći farmaceutska industrija, sve se drugo samo po sebi podrazumijeva.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije