Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 41
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Za kuhanje i prženje

Odličan razlog zašto biste trebali u svojoj kuhinji imati repičino ulje

Ulje repice
Foto: Thinkstock
25.08.2016.
u 07:00

Ulje repice pridonosi održavanju normalne razine kolesterola u krvi, bogato je vitaminom E koji u organizmu djeluje kao antioksidans. Sprečava bolesti krvnih žila, čuva srce...

Repičino ulje treće je po količini proizvodnje, odmah iza palmina i sojina ulja. 

Sadrži nizak udio zasićenih masnih kiselina i značajan je izvor jednostruko nezasićene oleinske kiseline koja se nalazi i u maslinovu ulju u približnim količinama te značajno viši udio omega-3 masnih kiselina u odnosu na maslinovo ulje. 

Ulje repice pridonosi održavanju normalne razine kolesterola u krvi, bogato je vitaminom E koji u organizmu djeluje kao antioksidans. Sprečava bolesti krvnih žila, čuva srce...

Pogodno za prženje

Zbog izvrsne stabilnosti na visokim temperaturama, repičino ulje pogodno je za pečenje, prženje, kuhanje, a da se ne unište njegova nutritivna svojstva i stvore loše transmasti. Transmasti izazivaju disbalans odnosa omega 3-6-9- i tada nastupaju upale koje su odgovorne za većinu modernih bolesti. Dodajte ga i u hladna jela poput salata. 

Repičino je ulje bogato oleinskom kiselinom koja pripada grupi omega -9 jednostruko nezasićenih masnih kiselina, a s obzirom na to da je repičino ulje relativno bogato i omega-3 masnim kiselinama i zahvaljujući činjenici da sadrži do 14% vrijedne alfa-linolenske kiseline, preporučeni omjer omega-6 i omega-3 masnih kiselina ostaje u idealnom omjeru 3:1, što je u skladu s preporukama Europske agencije za sigurnost hrane.

Upotrebi ulja od uljane repice, u okviru uravnoteženog i zdravog načina prehrane, pripisuje se velika važnost jer pomaže dostizanju dobre krvne slike masnoća u krvi, koja je poželjna kod ljudi bez posebnih rizičnih faktora kao i kod ljudi koji zbog urođenih problema s metabolizmom masti ili zbog drugih okolnosti moraju slijediti dijetalni način prehrane.

>>Zdravi su i hranjivi, reguliraju san... Evo kako pripremiti patlidžane za zimnicu za prste polizati

>>Ovo je ulje koje štiti od raka, a intenzivno njeguje i kožu

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije