Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ZG knjižničarka

Od Amsterdama do Bruxellesa biciklirali za gradsku knjižnicu

knjižničari na biciklu
Foto: Privatni album
1/3
08.07.2013.
u 18:00

Djelatnica Knjižnica grada Zagreba sudjelovala je u skupu Cycling for libraries i biciklom odvozila 450 kilometara u deset dana

Problemi s kojima se Knjižnice grada Zagreba svakodnevno susreću potkraj lipnja prešli su granice glavnog grada, a o nedostatku prostora na Starčevićevu trgu i traženju nove lokacije za glavnu gradsku knjižnicu raspravljalo se i u Europskom parlamentu u Bruxellesu neposredno prije ulaska u Europsku uniju.

Sjajna atmosfera 

Za bolju knjižnicu zauzimala se ambasadorica KGZ-a Vesna Stričević, koja je na devet dana svoj zbijeni ured u čitaonici starih novina zamijenila cestom dugom 450 kilometara. Naime, od 18. do 27. lipnja Stričević je, zajedno sa sto knjižničara iz cijelog svijeta, biciklirala od Amsterdama do Bruxellesa u sklopu međunarodnog skupa Cycling for libraries. Želeći promicati ideju knjižnica kao društvenog centra, ovaj su knjižničarski skup na biciklima pokrenuli finski knjižničari prije tri godine, a ovo je prvi put da na njemu sudjeluje netko iz Hrvatske. Knjižničari su svaki dan vozili osamdesetak kilometara, po najtežim vremenskim uvjetima i po dvanaest sati, a uz njih je vozila i pokretna kuhinja. 

– Borili smo se s jakim vjetrom, ali ustrajnost i dobra volja doveli su nas do cilja. Osim nekih manjih ozljeda i puknutih guma, nije bilo većih problema. Bili smo umorni, mokri, spavali smo u tijesnim hostelima, ali atmosfera je bila sjajna – rekla je V. Stričević te dodala da im je najteža ruta bila preko obale Sjevernog mora, kada su se probijali između pješčanih dina. 

Kampanja za novi prostor 

Knjižničari su, među ostalim, posjetili jednu od najsuvremenijih knjižnica u nizozemskom Delftu. Obišli su i knjižnice koje su bile pred zatvaranjem jer su im vlasti ukinule dotacije te one koje su, nakon dugotrajne borbe, dobile prostor na korištenje. 

– Kampanja Knjižnica grada Zagreba za novi prostor u punom je zamahu, ali još puno toga moramo učiniti dok ne uđemo u vlastiti prostor – kaže V. Stričević. Knjižnice su nedavno organizirale i okrugli stol o toj temi, a za nove lokacije predloženi su Paromlin i Gredelj.

>>U dva tjedna prešli 800 kilometara od Savudrije do Cavtata

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije