Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Neugodna bol

Migrene i glavobolje riješite prirodnim metodama

'za plus....25. 03. 2009. glavobolja Photo: Zeljko Hladika/Vecernji list'
Željko Hladika/Arhiva VL
02.03.2013.
u 16:00

Žene češće pate od migrene nego muškarci; glavobolju često prate mučnina, povraćanje i proljev.

Koliko je česta da se smatra gotovo normalnom pojavom, no nemoguće ju je ignorirati i ponekad može biti tako teška da onemogućava normalne životne aktivnosti. Glavobolja, osim što je čest simptom drugih bolesti, i sama može biti teška bolest. No, “liječite” li glavobolju ili migrenu gutajući tablete protiv bolova, prag tolerancije na lijekove samo će rasti i trebat će sve jače doze. Usto, bit će ublaženi samo simptomi, a uzrok koji može potencirati novu bol u glavi u bilo kojem trenutku, ostaje neriješen. O tome kako se prirodnim putem boriti protiv simptoma, ali raditi i na rješenju uzroka, korisne se informacije mogu pronaći u knjizi o migreni i glavoboljama iz ciklusa “Spriječite i liječite s Marijom Treben”. Tu su upute kako primijeniti ljekovito bilje i kod drugih bolesti i tegoba, savjeti za sprečavanje bolesti i opisi vježbi opuštanja, akupresure i autogenog treninga.

Kad u glavi probada, pecka, svrbi...

Knjiga se temelji na saznanjima Marije Treben, poznate travarke koja je početkom 20. stoljeća živjela u Češkoj i Austriji. Saznanja o ljekovitom bilju objedinila je u knjizi “Zdravlje iz Božje ljekarne”, koja je prevedena na mnoge svjetske jezike i prodana u više od 10 milijuna primjeraka. Nova knjiga, posvećena glavobolji i napisana na osnovi njezinih iskustava i savjeta, nema ambiciju postati medicinski priručnik. No izvrsno je alternativno pomagalo za borbu protiv neugodnog problema koji nije izostavio nikoga od nas.

– Da bismo razumjeli zašto tako mnogo ljudi pati od migrene i drugih vrsta glavobolja, moramo biti svjesni da su uzroci ovih bolesti stalno u porastu. Naše je doba vrijeme stresa i užurbanosti. Današnji način života ljudima jedva ostavlja vremena za opuštanje – napisala je Marija Treben još sredinom prošlog stoljeća.

A kolika je tek u međuvremenu bila inflacija tih uzroka!

– Oko 65 posto osoba koje pate od glavobolje ima migrenu, oko 25 posto pati od tenzijskih glavobolja, a samo kod 10 posto osoba bolovi su znak neke druge bolesti. Glavobolje mogu biti s površinskim bolovima koje je lako lokalizirati, ali i s oštrim i jasnim bolovima koji probadaju, peckaju ili svrbe. Glavobolje s dubinskim bolovima teško je lokalizirati, bolovi su tupi, potmuli, izazivaju pritisak, napetost, a često ih prate mučnina i povraćanje – stoji u knjizi.

Otkrijte odakle napetost

Osim umora, stresa, napetosti i udarca u glavu, uzroci mogu biti i tumor mozga, visoki ili niski krvni tlak, anomalija krvnih žila, krvarenja u mozgu ili upala mozga, trovanje ugljikovim monoksidom, alkoholom i nikotinom... Migrena je najveći problem jer je iznimno bolna i bolovi obično traju danima.

– Čim osjetite bol, trebali biste što je moguće prije primijeniti ljekovita sredstva opisana u ovoj knjizi. Time se bol može barem malo ublažiti ako se već ne može skratiti njegovo trajanje – savjetuje travarica i navodi niz recepata za kuhanje ljekovitih čajeva.

Utvrditi odakle dolaze napetosti, ispitati držanje tijela, masirati bolno područje, raditi vježbe opuštanja i redovitu tjelovježbu, glavni su recepti koji pomažu u liječenju. Vježbanjem i masažama mišići se opuštaju, a to dovodi i do psihičkog opuštanja. Akupresura se izvodi pritiskom vrhovima prstiju i laganim kružnim pokretima, dva do tri pokreta u sekundi, dok je autogeni trening neprocjenjiva vještina koja rezultira samoopuštanjem. Temelji se na vježbama koncentracije kojima se postiže duhovna ravnoteža. Pokušajte!

>>Istraživanje: Crno vino može izazvati migrene

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije