Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
LAV KOJI SPAVA

Metro-Goldwyn-Mayer na prodaju najvećem ponuđaču

MGM
Metro-Goldwyn-Mayer
12.11.2009.
u 21:38

Legendarni filmski studio, nekada jedan iz velike petorke, u tolikim je dugovima da bi mogao biti ili prodan "u komadu" ili rasprodan dio po dio.

Kad lav zariče u krugu na kojem piše "Ars Gratia Artis", to je obično znak da iza toga počinje neki kvalitetan film. No, tvrtka koja je 1924. nastala spajanjem Metro Picturesa s tvrtkama Louisa B. Mayera i Samuela Goldwyna, i koja je nekad imala pod ugovorom glumačke legende od Grete Garbo i Clarka Gablea do Laurela i Hardyja, "više zvijezda nego što ih ima na nebu", ne može živjeti od stare slave. Davno su prošli dani velikih mjuzikla poput "Čarobnjaka iz Oza", "Amerikanca u Parizu", "Pjevajmo na kiši", "Tarzana", "Toma i Jerryja" i spektakla poput "Bena Hura" ili "Kleopatre". Čak je i jedan od najpoznatijih serijala i stalna "krava muzara" MGM-a, koji ga je ne jednom spasio od bankrota, serijal o Jamesu Bondu za zadnja dva uspješna filma "Casino Royale" i "Zrno utjehe" iznajmljen Sony Picturesu koji je "pokupio vrhnje".

Zahvaljujući hitovima poput "Plavuše s Harvarda", MGM je još prije pet godina prodan za pet milijardi dolara, ali danas je u suši uspješnih filmova studio u minusu od 3,7 milijuna dolara iz kojeg teško da će se uskoro izvući. MGM čak ima ugovornu opciju za koproduciranje "Hobita" s New Line Cinema (Warnerovom tvrtkom) - ali pod uvjetom da nađe novac kojim bi u tom projektu sudjelovao.

Takve opcije i prava, poput prava na nove nastavke pustolovina tajnog agenta 007, dovoljno su atraktivni da se na dražbi, bilo za cijeli MGM ili njegove pojedine dijelove (arhivu filmova, u kojoj su i filmovi produkcija United Artists i Orion Pictures), prava na nastavke uspješnih franšiza, postigne dobra cijena. Očekuje se da će glavni ponuđači u utrci za nekadašnjeg člana "velike petorke" Hollywooda (uz WB, 20th Century Fox, Paramount i RKO; još "tri mala" bili su Universal, Columbia i UA) biti dva izravna konkurenta, Warner Bros. i 20th Century Fox, a cjenkanje će sigurno biti žestoko.

Ključne riječi

Komentara 3

ĐK
đoko_krstaš
23:05 12.11.2009.

ne donosi profit pa se treba riješiti smeča iz 20 stolječa koje je poslužilo da se pere mozak bajkama i još pri tome zaradi hehehhe

XP
xPhoto
23:15 12.11.2009.

Naši novinarčići redovno imaju problema sa milijunima, milijardama, bilijunima itd.

TU
tupslav
22:57 12.11.2009.

Znaci propadaju zbog minusa od $3,7 miljuna?! Ja smatram da bi mogli pomoci nasim prijateljima Amerikancima sa odgodom odsukivanja Marka Pola sto ce isto kostati oko $ 4 miljuna, i odsukati MGM.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije