Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 161
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Lijek protiv akni

Liječenje akni nanotehnologijom na bazi kokosova ulja

kozmetika
Arhiva VL
18.04.2010.
u 20:00

Na sveučilištu UC San Diego Jacobs School of Engineering očekuju da će već u bližoj budućnosti početi testiranja na ljudima

Prirodna kiselina koja se nalazi u kokosovu ulju i majčinu mlijeku (lauric acid) mogla bi uz pomoć nanotehnologije postati novi lijek protiv akni. Otkrila je to studentica bioinženjerstva Dissaya Pornpattananangkul na američkom sveučilištu UC San Diego Jacobs School of Engineering, koje je njezin rad predstavilo kao moguće rješenje budućnosti za neugodne kožne upale koje su osobito česte u adolescenciji, a mogu se javiti i u odrasloj dobi. Visokotehnološko liječenje akni osmišljeno je tako da se spomenutom kiselinom pune liposomi - takozvane nanobombe koje kiselinu donose do uzročnika akni, kožnih bakterija Propionibacterium acnes. Navođenje “nanobombi” s kiselinom i uništavanje bakterija omogućuju pak sićušne nanočestice zlata. Takav bi se tretman nanosio na kožu poput kreme, a zbog precizne isporuke lijeka izravno u bakteriju bio bi iznimno učinkovit s minimalnim nuspojavama, smatraju znanstvenici. S obzirom da bakterije uništava prirodna kiselina te da su “nanobombe” koje ju prenose izrađene od prirodnih spojeva koji su odobreni za kliničku uporabu, na sveučilištu UC San Diego Jacobs School of Engineering očekuju da će već u bližoj budućnosti početi testiranja na ljudima.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije