Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Košarica u godini dana pojeftinila sto kuna

košarica
Arhiva Večernjeg lista
29.12.2009.
u 19:00

U svakom od tih centara košarica s pedesetak uglavnom domaćih proizvoda jeftinija je stotinjak kuna nego što je bila u siječnju! Ništa čudno, s obzirom na sve praznije novčanike građana, ali i na brojne akcije.

Hrana pojeftinjuje! I to poprilično, zaključak je našeg praćenja cijena tijekom cijele godine u vodećim trgovačkim lancima u Hrvatskoj: Konzumu, Mercatoru, Billi i Intersparu. U svakom od tih centara košarica s pedesetak uglavnom domaćih proizvoda jeftinija je stotinjak kuna nego što je bila u siječnju! Tada se u prosjeku cijena košarice kretala oko 850 kuna, a sada je to oko 750 kuna.

Ništa čudno s obzirom na to da su novčanici građana sve prazniji, ali i na brojne akcije koje su ove godine zbog recesije pokrenuli trgovački lanci kako bi im izašli ususret.

Sir jeftiniji i 15 kuna

Trgovine su snizile cijene tisuće artikala i prepune su natpisa “akcija” i “trajno snižena cijena”, koji upozoravaju na najpovoljniju kupnju. U usporedbi s cijenama prikupljenima 26. siječnja 2009. godine, najviše su pojeftinile osnovne namirnice poput kruha, brašna, soli i šećera, ali i ulja te sira podravca, koji je trenutačno na akciji u većini lanaca i jeftiniji je čak 15 kuna.

Pogledajte aktualne cijene u vodećim trgovačkim lancima!

No ni pojeftinjenje nije spriječilo pad maloprodaje, koja na kraju godine iznosi više od 15 posto. Od lanca do lanca najveća je razlika u cijeni voća i povrća, a razlog je kvaliteta. Ali i činjenica da se, primjerice, u Konzumu ne može kupiti kilogram krumpira, nego samo 2,5 ili 5 kilograma.

Zelena salata je jedna od zamki jer je u nekim trgovinama cijena obračunava po komadu, a u drugima po kilogramu. Obožavatelji slatkog napokon su došli na svoje, cijena Kraševih bajadera u većini je centara jeftinija osam pa i devet kuna. S druge strane, cijena Iločkog traminca viša je za devet kuna. Ipak postoje proizvodi kojima je cijena ista tijekom cijele godine, poput Franckove kave, Podravkine vegete.

– Na snazi je deflacija, barem na razini cijele godine, i konkurencija trgovačkih lanaca – zaključuje Goran Bakula, gospodarski savjetnik nezavisnih hrvatskih sindikata.

Dogodine još niže cijene

– Lanci se izuzetno trude zadržati svoj dio kolača, odnosno kupaca. Nagli pad cijena dogodio se samo nekoliko puta – cijene su uglavnom padale postupno. Sljedeća će godina zbog krize biti jedna od najteža. Cijene stoga neće moći rasti, no pitanje je koliko će moći padati. Pri snižavanju cijena trgovci prvo idu na maržu, potom na marketing, a treći bi stadij bio smanjivanje dobiti, no bez dobiti se gubi smisao poslovanja. Ipak, ovakva bi košarica 2010. godine mogla biti još jeftinija – predviđa G. Bakula.

Iako nismo željeli isticati u kojim je lancima najisplativije kupovati jer su cijene najniže, kada smo cijene poslali na provjeru, iz Konzuma i Mercatora su se javili s korekcijama cijena i dotad nepostojećim akcijama. Očito je da svi nastoje zadržati imidž najpovoljnijeg lanca.

Iz Konzuma su ispravili cijene mesa i naglasili da je svinjetina i junetina na akciji zajedno s jabukama i krumpirom koji je doista najpovoljniji tamo (1,97 kn/kg), ali samo ako se kupuje paket od pet kilograma. Mercator se također javio s nekoliko ispravaka cijena. Prema njihovoj evidenciji cijena boce Iločkog traminca je 45,97 kuna, a mi smo našli cijenu 53,03 kune.

Čije cijene su točne?

Iako u njihovoj trgovini na Zagrebačkoj aveniji te u njihovoj internet trgovini cijena bajadere iznosi 57,02 kune, oni tvrde kako košta 47,99. Sitne ispravke (njima u korist) odnosile su se i na luk, pureće meso, sok juicy i pivo). Ipak, teško se odlučiti za jedan trgovački lanac i obilježit ga kao najpovoljniji.

Možda je i kilogram jabuka u jednom od njih jeftiniji, ali zato imaju neki drugi proizvod znatno skuplji.

 

Komentara 7

PI
Pita
20:06 29.12.2009.

Sir jeftiniji 15 kuna!? Tri vrste sira u Hrvatskim trgovinama i sve od plastike....Dodjite malo u UK na sir! Engleski supermarketi su 10-40% jeftiniji od Hrvatskih za identicne artikle!!! Ali vi ste naucili na berbu usiji svakodnevno!

OB
-obrisani-
22:00 29.12.2009.

Za koga rade ovi novinari? Ma koji jeftiniji proizvodi? Smeče pred istekom roka trajanja. Možda je pojeftinila košarica ali ne ono u njoj.Ta sniženja su svaku godinu pred kraj, i to roba koje se treba riješiti. Vi se sigurno hranite u javnoj kuhinji ili na trošak firme kad neznate koliko su troškovi života odn. namirnica porasli od početka godine do sada. I po ovakvim zaključcima, sigurno ne hranite obitelj.

OB
-obrisani-
20:21 29.12.2009.

Ništa nije jeftinije odite u sloveniju i bosnu ili italiju pa pgledajte šta možete kupitza 100 eura -ono šta kupite u inostranstvu od hrane za 100 eura ne možete u hrvatskoj za 200 eura!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije