Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 142
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
RECI NE

Kontrolom stresa sačuvajte zdravlje i život

glavobolja
Arhiva Večernjeg lista
20.10.2010.
u 11:33

Osobe koje su pod konstantnim stresom češće oboljevaju od prehlada i infekcija zbog lošijeg stanja imunološkog sustava.

Najmanje jedan od deset ljudi, gdje god se okrenuli, kuda god pogledali, bilo na poslu ili u trgovini, svakodnevno je u nekom trenutku pod utjecajem stresa, neki više neki manje, no utjecaj stresa na zdravlje svakog od tih pojedinaca u konačnici može biti fatalan. Iako će mnogi na ovo odmahnuti rukom, tvrdeći kako se u današnje vrijeme za sve krivi stres, znanstvenici se slažu u tvrdnji kako stres uistinu uzrokuje kemijske promjene u mozgu te da te promjene itekako mogu utjecati na naše zdravlje.

Svaka promjena ili odmak od rutine i zdravlja stvara stres. Javlja se kad se događaju stvari koje možemo okarakterizirati kao loše, ali i kada proživljavamo neke sretne trenutke.

- Stres je psihosomatska reakcija, do koje dolazi kada neki događaj procijenimo opasnim i/ili prezahtjevnim. Stresor može biti sve što procjenjujemo opasnim za nas i nama važne ljude i stvar, objašnjava psiholog Boris Blažinić na portalu Ordinacija.hr. 

Primjerice, povišica ili promaknuće na poslu stresna je situacija kao i dobivanje otkaza jer tijelo reagira na svaku promjenu. Također ga mogu uzrokavati hormonalne promjene, čemu su najviše podložne žene – od puberteta, menstrualnih ciklusa, trudnoće do menopauze, hormoni konstantno fluktuiraju i stvaraju stres.

Velik utjecaj imaju emocionalne i fizičke promjene koje se događaju u nečijem životu, poput bolesti. Pa čak i utjecaji iz okoliša, poput ekstremnih vrućina ili hladnoća utječu na nas baš kao i pretjerivanje na poslu ili u rekreaciji jer lišavaju tijelo energije potrebne za samoobnavljanje.

Da sve navedeno drži vodu, dokazuju i konstantna saznanja znanstvenika koja potvrđuju koliki je utjecaj stresa na cjelokupno zdravlje. Dosad je potvrđeno kako može utjecati na pojavu glavobolja i migrena, nesanice, kroničnog umora, depresije, grčeva, pa čak i nekih oblika raka. Također je upravo stres jedan od ključnih faktora za izostanke menstruacija ili abnormalnih krvarenja kod žena, a može dovesti i do neplodnosti.

Također je dokazano da osobe koje su pod konstantnim stresom češće oboljevaju od prehlada i infekcija zbog lošijeg stanja imunološkog sustava, a jedna od autoimunih bolesti najčešće povezana sa stresom su i kožna oboljenja kojima se u pravilu ne može pripisati niti jedan drugi uzrok.

Kako je stres kao takav nemoguće u potpunosti eliminirati iz života, jedini je način za "preživljavanje" u sve stresnijim vremenima naučiti primjenjivati određene tehnike za kontroliranje stresa kako bi se smanjio njegov negativan učinak. Među ostalim, to su zdrava prehrana, redovita rekreacija i dovoljno vremena za neometano opuštanje.

Liječnici savjetuju da je ključno iz prehrane ukloniti sve što može još dodatno pogoršati simptome stresa, poput alkohola i kofeina. Kako bi organizam bio u što boljem stanju, ključna je i zdrava prehrana bogata voćem i povrćem, uz određenu količinu ugljikohidrata i proteina, dok bi se masnoće trebale svesti na minimum.

Odgovarajuća rekreacija dodatno će smanjiti stres te poboljšati kvalitetu života bilo da je riječ o svakodnevnoj šetnji ili teretani, s time da se boravak na otvorenom preporučuje što je više moguće.

Odlična pomoć za kontroliranje stresa je i aromaterapija. Samo pet, šest kapi ulja lavande u toploj kupki učinit će čuda, posebno ako imate problema s nesanicom, baš kao i nekoliko kapi na maramici tijekom dana, kada osjetite da ste pod pritiskom. Sličan će učinak imati i šalica toplog čaja, posebno ako je od kamilice ili ginsenga.

I možda jedna od najvažnijih mjera u borbi sa stresom zasigurno je – ne pretjerivati s ciljevima koje stavljamo pred sebe. Bez obzira na to je li riječ o tome koliko planiramo smršaviti u određenom roku ili brzinski napredovati na poslu, puno manje stresa, ali i učinkovitije ostvaranje željenog cilja postići ćemo ako si damo dovoljno vremena za ono što planiramo. Također je puno lakše, tvrde znanstvenici, kroz život prolaziti bez očekivanja jer su očekivanja i realnost često potpuno različiti.

Iskrenost prema sebi također je visoko na ovoj listi. Reći "ne" kada ne želimo nešto učiniti, ili nam ne odgovara, ili jednostavno za to nemamo vremena. Bez obzira na to što drugi očekuju od nas, u određenim situacijama trebamo ipak sebe staviti na prvo mjesto jer samo kada zadovoljimo sve svoje potrebe, možemo adekvatno pomoći i drugima.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije