Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 143
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ova mjesta morate posjetiti

Jesenski vikend izlet: Donosimo šest destinacija u Slavoniji i Baranji za nezaboravne avanture s obitelji

Shutterstock
18.10.2023.
u 09:22

Hrvatska je jedna od najpoželjnijih ljetnih turističkih destinacija. Tirkizno more, bajkoviti otoci, bogata kulturna baština, prirodne ljepote i mediteranska klima idealna su pozivnica za turiste.

No Hrvatska ima nešto za ponuditi tijekom čitave godine pa je idealno odredište i za jesenske izlete, posebice kontinentalni dio, kada jesen zelene ravnice i brežuljke pretvori u beskrajni pejsaž, okupan jesenskim bojama. Vrijeme je da istražimo i bolje upoznao unutrašnjost, koja nudi sjajne lokacije za vikend, daleko od užurbane gradske vreve i svakodnevnih obaveza, prave nerazvikane bisere.

Slavonija i Baranja poznate su po svojoj gostoljubivosti, domaćim delicijama, enološkoj kulturi i brojnim prirodnim bogatstvima koja kao da živnu s prvim znakovima jeseni, kada nas pozivaju da ih posjetimo, da uživamo u ravnicama okupanim jesenskim suncem, udišemo čisti zrak stoljetnih šuma. A kako biste što lakše organizirali svoj jesenski vikend bijeg od svakodnevice, donosimo nekoliko zanimljivih destinacija za koje jednostavno možete napraviti rezervaciju smještaja kroz opciju instant bookinga, dostupnog na platformi Turizam na Njuškalu.

Kanjon Pljuskare

Mistična stoljetna šuma skriva se na području kanjona Pljuskare, izletišta koje svoje najbolje boje pokazuje upravo u jesen. Želite li uživati u svježem zraku i dugim šetnjama s pokojim iznenađenjem na putu, poput slikovite crkvice Svetog Petra, koja datira iz 15. stoljeća, male špilje s fosilima, koji su ostali kao razglednica iz doba Panonskog mora, ili pak tri slapa na potoku koji je oblikovao ovaj skriveni raj.

Park prirode Kopački rit

Najveća europska močvara i velegrad za ptice, čudesna priroda u srcu Baranje jedna je od neizostavnih lokacija kada je riječ o istraživanju istoka Lijepe Naše. Bilo da volite uživati u pogledu na predivan krajolik ili u bogatstvu biljnog i životinjskog svijeta, razlozi za posjet Kopačkom ritu su brojni. Do Kopačkog rita vrlo je lako doći autom. Obići ga je najbolje brodom, i to s jezera Veliki Sakadaš s kojeg krećete u avanturu kroz Posebni zoološki rezervat, a ako ste pak ljubitelji aktivnog odmora i adrenalina, u ponudi su kanu ture uz aktivnosti poput ribolova i promatranja ptica. Također, kopački rit možete istražiti i s kopna – možete unajmiti bicikl ili uživati u šetnji, ali i isprobati tradicionalna jela iz regije u nekom od obližnjih restorana. U parku prirode smjestio se i jedan biser za sve ljubitelje povijesti – Dvorac Tikveš koji je odličan primjer ladanjske arhitekture.

Sovsko jezero

Kraj slikovitog sela Sovski dol smjestilo se jezero koje nazivaju modrim okom Slavonije – Sovsko jezero smješteno ispod brda, podno slavonske gore Dilj, okruženo gustom šumom hrasta i graba, a u samoj blizini nalazi se vidikovac koji pruža beskrajan pogled na okolne prirodne ljepote. Sovsko jezero vrlo je popularno vikend-izletište, ali tamo nećete pronaći brojne ugostiteljske objekte i ''tip-top'' plaže, već lokaciju koja će vas barem nakratko maknuti od gradske vreve i užurbanog života te vam pružiti da uživate u prirodi i svježem zraku. Duž obale jezera postavljeni su koševi za košarku, mreže za odbojku i badminton, klupe i stolovi za predah i druženje.

Park prirode Papuk

Jedna od najljepših lokacija u Hrvatskoj svakako je bajkoviti Park prirode Papuk, prvi hrvatski geopark pod zaštitom UNESCO-a, bogate geološke i biološke raznolikosti, kulturne baštine, a iza njega stoji jedna zanimljiva bajka. Naime, na obroncima se nalazi jedan od najvećih očuvanih utvrđenih gradova u Hrvatskoj – Ružica grad koji čuva legendu o malim vilama koje su ga pokušale spasiti od zlog poduzetnika koji je u planu imao gradnju. Iako u tom naumu nisu uspjele, ostala je ovo zanimljiva legenda i ime grada kao uspomena. 

Foto: Shutterstock

Zlatna dolina Kutjevo

Nije tajna da Slavonija ima vina koja su nadaleko poznata po svojoj iznimnoj kvaliteti,  a možete ih pronaći u Kutjevu – vinogradarskome mjestu koje vinarsku tradiciju njeguje još od 13. stoljeća. Nezaobilazno mjesto posjeta svakako je Dvorac Kutjevo s predivnim parkom, a bogata tradicija proizvodnje neprekinuta je čak 800 godina. Ovdje se nalazi i bogata vinska arhiva s više od 65.000 butelja vina, među kojima su i ona najpoznatije kutjevačke graševine, koja plodove krije na obroncima Zlatne doline.

Đakovo

Impozantne građevine, predivna priroda i bogata povijest samo je dio razloga za odlazak u Đakovo. Srednjovjekovne zidine, stara gradska jezgra, džamija iz 16. stoljeća mamac su za sve ljubitelje arhitekture i povijesti te možda i najpoznatiji simbol grada – đakovačka Katedrala Svetog Petra koja plijeni pažnju svojom veličinom i izgledom što spaja nekoliko stilova gradnje. Jednako impozantna je i njezina unutrašnjost koja otkriva 32 reljefa i 43 slike te čak sedam oltara. Nezaobilazne lokacije za posjet su svakako i Strossmayerov park, Muzej Đakovštine, ali i Ergela lipicanaca, jedna od najstarijih u Europi osnovna 1843. godine za potrebe bečkog dvora.

Foto: Shutterstock

Gastronomska ponuda 

Naravno, kraj je ovo koji se može pohvaliti i bogatom gastronomskom ponudom – čvarkuše, cicvara, fiš-paprikaš, baranjski kulen, čobanac samo su dio bogate ponude. 

Slavonija i Baranja, okupane jesenskim suncem, idealna su pozivnica za posjetitelje. Bogata kulturna baština, gastronomska ponuda i rekreacijski sadržaji, koje možete istražiti pješice, automobilom ili biciklom, dokaz su da je istok Hrvatske pravi biser turizma. 

Sadržaj donosimo u suradnji s Njuškalom.

 

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije