Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Moreno Degrassi

Jedinstvena zagrebačka pretpremijera novih Degrassijevih crnih vina

Degustacija vina
Foto: Rene Karaman
1/5
14.11.2014.
u 16:00

Ovi crnjaci, snažni, s visokim alkoholom, puni, gusti, bogatih mirisa i aroma bili su prava poslastica na degustaciji u lokalu Jadranka Miva galerije vina

Moreno Degrassi jedan je od najboljih istarskih i hrvatskih vinara, i tu poziciju uspješno drži već godinama.

Njeguje osobenu stilistiku svojih vina, koja počinje već u vinogradu, a nastavlja se predanim radom u podrumu. Upravo smo imali rijetku priliku nazočiti pretpremijeri i prvom javnom kušanju tri njegova nova crna vina. Bili su to cabernet sauvignon, crni pinot i syrah iz berbe 2011. Moreno je poznat po inzistiranju na duljem dozrijevanju svojih vina prije puštanja na tržište.

Sve su tri sorte s jednog od ponajboljih istarskih položaja, Contarinija, pa taj toponim sadrže i u nazivu, uz znakovit dodatak Selekcija.

Foto: Rene Karaman

Foto: Rene Karaman

Ovi crnjaci, snažni, s visokim alkoholom, puni, gusti, bogatih mirisa i aroma bili su prava poslastica na degustaciji u lokalu Jadranka Miva galerije vina. Posebne komplimente strogih vinskih kritičara dobio je cabernet sauvignon, ocijenjen vjerojatno našim najboljim vinom od te planetarno popularne i cijenjene sorte.

Prezentacija, koju je uobičajeno živopisno i znalački vodio Siniša Škaberna, počela je sjajnim viognierom '13, od značajne francuske bijele sorte kojeg jedino Degrassi proizvodi kod nas.

I Viognier je Contarini, a uslijedila je Malvazija Bomarchese Selekcija '13, nazvana tako po još jednom izvrsnom položaju na kojem Moreno ima vinograde. (Spomenimo i položaj Ferme'. ) Ustrajava na niskom prinosu, često radi dulje maceracije pa je tako bilo i s ovom malvazijom. Crna vina obavezno odležavaju u bačvama i bocama; vrijednost starih vinograda vidljiva je u svakoj čaši.

Moreno ima čak 16-ak sorti u 25 hektara vinograda, a s vinskim je biznisom počeo 1987. godine sa dva hektara vinograda. Bio je, dakako, jedan od začetnika Vinistre i preporoda istarskog vinarstva tih godina. U vinariji, sa suprugom Alison, 20-ak je zaposlenih, a uz osnovnu vinsku djelatnost i podrum sa više od 200 francuskih barriquea, vode izuzetno atraktivno uređenu kušaonicu s obaveznim ognjiščem i enotecom , a po dogovoru i iz kuhinje će izići specijaliteti da se vidi kako se slažu s kojim vinom.

Samo u vinariji – jer ga je malo - može se kušati i njihov odličan pjenušac.

>>U kalifornijskoj dolini Napa proizvode vino od sorte iz Dalmacije

>>International Wine Challenge: Ovo je najbolji hrvatski proizvođač vina!

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije