Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
RANIJA DODJELA

Dodijeljeni Oscari za životno djelo

Croman, Bacall, Willis
Reuters
15.11.2009.
u 19:49

Po novome, američka Akademija filmskih umjetnosti i znanosti počasne nagrade uručuje dva mjeseca unaprijed, a snimku te dodjele prikazat će u stanci redovite dodjele zlatnih kipića.

Ovogodišnji dobitnici Oscara za životno djelo svakako su zaslužili tu počast. No ono što nisu zaslužili jest to da ga neće primiti pred punim auditorijem Kodak Theatra, uz najavu Aleca Baldwina i Stevea Martina, i u izravnom prijenosu pred stotinama milijuna gledatelja širom svijeta. Naime, nagrada je im biti uručena "diskretno", na posebnoj svečanoj večeri u velikoj plesnoj dvorani iznad Kodaka, onoj u kojoj se svake godine održava najraskošniji poslijeoskarovski tulum, Governors' Ball. Svečanost je po novim pravilima Akademije održana u subotu bez izravnog prijenosa, a samo će skraćena snimka biti prikazana na dodjeli Oscara 2010.

Pred brojnim gostima (Morgan Freeman, Alec Baldwin, Steven Spielberg, Jeff Bridges, James Cameron, Dennis Hopper, Ron Howard, Julie Taymor) ovogodišnjega počasnog Oscara troje dobitnika, uz četvrtog producenta Johna Calleyja, koji je dobio nagradu Irving J. Thalberg Memorial Award za humanitarni rad, primilo je iz ruku Annette Bening, Toma Hanksa, Kirka Douglasa, Anjelice Huston i Quentina Tarantina.

Iako je uistinu nepravedno da nagrade nisu primili na glavnoj svečanosti, moramo napomenuti da je itekako pravedno što su baš ti dobitnici ove godine u ruke primili zlatni kipić. Prvi je nagradu primio Roger Corman, legendarni producent jeftinih filmova s nevjerojatnim njuhom za talente. Režirajući njegove, za male novce skrpane akcijske filmove i horore, uglavnom namijenjene popunjavanju programa u drive-in kinima i na "dvostrukim programima", prve su filmske korake načinili Francis Ford Coppola, Ron Howard, Jonathan Demme, Peter Bogdanovich, Martin Scorsese, James Cameron i drugi kasniji dobitnici Oscara, a u njegovim produkcijama prvi put su pred kamere stali Charles Bronson, Sylvester Stallone, William Shatner, Jack Nicholson, Robert de Niro... Čovjek legendaran po štednji na snimanju i snalaženju svoju je autobiografiju nazvao "Kako sam snimio stotinu filmova u Hollywoodu, a da nisam bio na gubitku ni novčića", ali je itekako imao nos ne samo za buduće zvijezde nego i za kvalitetne filmove: njegova tvrtka koja se bavila uvozom stranih filmova prva je Amerikancima prikazala filmove Bergmana, Fellinija, Kurosawe i drugih svjetskih veličina. Nagradu mu je uručio - a tko bi drugi? - njegov veliki obožavatelj Tarantino.

Jedna od najljepših glumica Hollywooda svih vremena, danas 85-godišnja Lauren Bacall, udovica jedne od najvećih filmskih legendi svih vremena Humphreyja Bogarta, na ekranu je ljubovala ne samo s "Bogeyjem" nego i s Gregoryjem Peckom, Johnom Wayneom i drugim velikanima, kao i s Kirkom Douglasom koji joj je nagradu predao skupa s Anjelicom Huston, priznavši da je jednom pokušao zavesti Lauren, ali bez uspjeha; živahna slavodobitnica je, držeći kipić u rukama, rekla da joj je silno drago što ga nosi doma, "jer to znači da će noćas u mojoj spavaćoj sobi biti muškarac s obje noge".

Pored njih dvoje Oscara za životno djelo dobio je i Gordon Willis, dvaput kandidiran za Oscara, kojeg brojni smatraju najboljim američkim kamermanom nikad nagrađenim natjecateljskim Oscarom. Njegov nadimak je "Princ tame" zbog sklonosti mračnim kadrovima i vještini u korištenju slabog svjetla. Među filmovima koje je Gordon Willis snimio su i najbolji filmovi Woodyja Allena i sva tri "Kuma".

Producent Calley ("Kvaka 22", "Da Vincijev kod") zbog zdravlja nije mogao biti prisutan, pa je u njegovo ime humanitarnu nagradu prihvatila grupa prethodnih dobitnika te nagrade za humanitarni rad (Warren Beatty, Norman Jewison, Steven Spielberg, George Lucas).

Sudeći po spomenutim imenima, glamura i hollywoodskih veličina nije nedostajalo; ako se Akademija predomisli i umjesto dodjele natjecateljskih Oscara samo prikaže snimku dodjele počasnih, možda bi to bilo i zabavnije i zanimljivije...

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije