Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 68
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
OPREZ

Dijetna gazirana pića mogu štetiti bubrezima

Coca Cola
Reuters/Pixsell
02.11.2009.
u 14:00

Istraživanje provedeno na tri tisuće žena otkrilo je kako dva ili više umjetno zaslađenih pića dnevno udvostručuju rizik od propadanja bubrega.

Poznato je kako previše gaziranih pića povećava rizik od gojaznosti, no najnovije studije upozoravaju na to kako postoji i rizik za zdravlje bubrega. Istraživanje provedeno na tri tisuće žena otkrilo je kako dva ili više umjetno zaslađenih pića dnevno udvostručuju rizik propadanja bubrega.

- Trenutačno imamo samo limitirane podatke o ulozi prehrane na bolesti bubrega. Iako će nam trebati još studija, do sada provedena istraživanja govore nam kako je povećani unos umjetno zaslađenih gaziranih napitaka povezan s propadanjem funkcija bubrega - objasnila je voditeljica istraživanja dr. Julie Lin iz Ženske bolnice u Bostonu.

Sve su ispitanice bile žene pa za sada nije potvrđeno bi li se isti rezultati dobili i u ispitivanju muškaraca, tako da se svi slažu da je potrebno provesti dodatna istraživanja kako bi se dobili točni podaci što točno oštećuje bubrege.

Inače, prvi znaci oštećenja bubrega su mučnine, gubitak teka, slabost i pospanost. Kako bi ih pak zaštitili, potrebno je u potpunosti izbaciti unos alkohola, ali i smanjiti količine kave, te zamijeniti šećer medom i gdje god je moguće ubaciti u prehranu maslinovo ulje.

Američko udruženje za pića pak skrenulo je pozornost kako treba uzeti u obzir da su dva glavna razloga za kronično oboljenje bubrega dijabetes i visoki krvni tlak, a ne konzumacija dijetnih gaziranih pića.

Ključne riječi

Komentara 1

NI
Nik
18:20 02.11.2009.

Gazirana pića su općenito štetna, tako da ovo i nije neko otkriće.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije