Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 119
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zanimljivo

Često objavljivanje selfieja ženama smanjuje samopouzdanje, pokazalo istraživanje

Dopisivanje
Shutterstock
21.05.2021.
u 15:29

Selfie se često koristi kako bi se upravljalo dojmom okoline o nama, kažu stručnjaci.

Depresija, anksioznost, loše raspoloženje, manjak samopouzdanja - stanja su to koja su povezana s pretjeranim korištenjem društvenih mreža. Neki ih koriste upravo zato što se javilo neko od ovih stanja, pa traže utjehu, potvrdu okoline da su vrijedni ili bijeg od stvarnosti, dok se kod nekih javljaju tek nakon korištenja mreža, (ne)prikupljanja komentara i takozvanih lajkova na objavama.

Kako bilo, društvene mreže loše utječu na mentalno zdravlje pojedinca, a češće se pogođene žene. 

Nedavno istraživanje objavljeno u Research Gateu bavilo se poveznicom između niskog samopouzdanja i čestog objavljivanja vlastitih fotografija, odnosno selfieja - koji se često koriste kako bi se upravljalo dojmom okoline o nama. Stavljanjem svoje fotografije pojedinac privlači pažnju, pokušava stvoriti određenu sliku kod drugih ljudi i pridobiti komplimente i pozitivne komentare.

Istraživanje je promatralo skupinu od 113 kanadskih žena u dobi od 16 do 29 godina. Znanstvenici su im dali iPad i odveli ih u privatni prostor. Sudionice su ispunile nekoliko upitnika u vezi njihovog raspoloženja i o tome kako one doživljavaju same sebe.

Svaka je žena nasumično raspoređena u jedan od tri različita stanja. U prvom, 'netaknuti selfie', morale su objaviti neretuširanu fotografiju na Facebook ili Instagram, u drugom 'uređeni selfie', mogle su odabrati nekoliko fotografija, urediti ih i tek onda objaviti, a u trećem, 'kontrolirano stanje', nisu se fotografirale već su čitale članke o putovanjima.

PAPA test pokazivao je da je sve uredu, a cijelo vrijeme je imala tumor:

Rezultati su pokazali da nije važno je li ženama bilo dopušteno urediti sliku ili ne. Obje skupine žena koje su objavile selfije pokazale su povećanje anksioznosti i smanjenje samopouzdanja u odnosu na one koje su se bavile potpuno drugom temom, odnosno putovanjima. Niti jedna djevojka koja se fotografirala nije pokazivala ni najmanje znakove pozitivnog učinka nakon objavljivanja.

Mnoge žene razvijaju poremećaje u prehrani, depresiju, nezadovoljstvo vlastitim izgledom upravo zbog društvenih mreža - jer društvo vrši pritisak na njih da moraju u svakom trenutku izgledati savršeno - iako je taj pojam doista subjektivan.

Lady Gaga priznala stravične detalje: 'Silovao me s 19 i trudnu ostavio na ulici pored kuće mojih roditelja'

Dopisivanje
1/5

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije