Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 54
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Kako razlikovati i liječiti običnu prehladu i gripu

Centralno grijanje ubija zaštitu od virusa u nosu

gripa
Pliva
29.12.2009.
u 10:00

Oko nas su stotine različitih vrsta virusa i možete se prehladiti i usred najvrućeg ljeta, dok je gripa vrlo rijetka prije studenoga i nakon veljače.

Kako razlikovati običnu prehladu i gripu česta je dvojba. I gripa i prehlada česte su infekcije gornjih respiratornih puteva, nosa, grla, ušiju i sinusa, podsjeća dr. Trisha MaCnair na BBC-u. I jednu i drugu uzrokuju virusi, prenosivi u sitnim kapima i kontaktom rukama. Oko nas su stotine različitih tipova virusa od kojih se možemo prehladiti. Virus gripe, pak, stalno mijenja strukturu, pa se svake sezone pojavljuje novi soj. Na prehladu i gripu praktički nitko nije imun. Glavna sezona razbolijevanja su zimski mjeseci ne samo zbog hladnog vremena nego i zbog centralnog grijanja koje isušuje sluznicu nosa. A ona je, kad je normalno vlažna, snažna obrana od virusa.

Inače, prehladu se može uhvatiti u bilo koje doba godine, dok se gripa rijetko događa prije studenoga i poslije veljače. Gripe mnogo češće nego prehladu prate visoke temperature, od 39 i više stupnjeva, drhtavica, glavobolja, bolovi u mišićima, gubitak apetita, kašalj, te ponekad začepljeni nos i bolno grlo. Tegobe prouzročene gripom mogu trajati tjedan ili više, s tim da je moguća komplikacija upala pluća. Većina prehlada ne traje dugo, a nadomjesci na bazi cinka mogu pomoći da prođe i brže. Od uzimanja antibiotika nema koristi.  

U suštini, slično se liječe i gripa i prehlada. Nužno je puno se odmarati, uzimati lijekove za snižavanje tjelesne temperature i mnogo tekućine. Snižavanju temperature pomaže i rashlađivanje prostorije. Postoje, naravno i antivirusni lijekovi, ali oni se uglavnom daju samo onima s visokim rizikom od komplikacija gripe.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije