Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 119
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Velikih pet

Ako želite živjeti dulje, ovih 5 stvari će vam to omogućiti

sreća
Foto: Thinkstock
26.06.2016.
u 07:03

Čini se kako ne treba tražiti dugo i daleko jer pet jednostavnih navika koje bismo trebali usvojiti nam mogu znatno produljiti život. Tako barem smatra profesor medicine na Harvardu Sanjiv Chopra

Od davnina su mnogi u potrazi za "čudotvornim" receptom za dug život.

Ipak, čini se kako ne treba tražiti dugo i daleko jer pet jednostavnih navika koje bismo trebali usvojiti nam mogu znatno produljiti život. Tako barem smatra profesor medicine na Harvardu Sanjiv Chopra.

U njegovoj novoj knjizi naziva "The Big Five" opisuje jednostavne načine kako sami možemo itekako utjecati na duljinu svog života. Evo koji su...

Pijte kavu

Foto: pixabay

– Kava je zaista čudesan napitak i brojne studije su to tijekom godina dokazale – rekao je Chopra u intervjuu za Health.

Osobe koje piju crnu kavu imaju manji rizik od obolijevanja od raznih bolesti, od dijabetesa tipa do do Parkinsonove bolesti i raka jetre, tvrde stručnjaci. Istraživanje provedeno 2012. godine, a čiji su rezultati objavljeni u časopisu The New England Journal of Medicine, obuhvatilo je analizu podataka više od 400 tisuća osoba tijekom 14-godišnjeg istraživanja. Otkriveno je da je stopa smrtnosti bila manja za 15 posto kod žena koje su ispijale dvije do 6 šest šalica kava na dan, a 10 posto manje smrtnosti zabilježeno je kod muškaraca koji su pili istu količinu kave.

Ipak, upozorenje koje ne bismo trebali zanemariti stiglo je iz Svjetske zdravstvene organizacije (WHO)j: Nemojte piti jako vruću kavu jer ispijanje vrućih napitaka pogoduje većem riziku od razvijanja raka jednjaka.

Vježbajte

Vježbanje je neizostavan dio naše svakodnevice za zdrav život. Barem bi trebao biti. Posljednjih godina vježbanje je glavna preporuka za očuvanje zdravlja. U svojoj knjizi Chopra navodi istraživanje objavljeno u časopisu PLOS Medicine, a po kojem je dovoljno 150 minuta hoda na tjedan da bismo produžili životni vijek za 3,5 do 4,5 godine.

Vitamin D

Chopra svim odraslim osobama savjetuje da kod svog liječnika zatraže testiranje razine vitamina D u organizmu. Navodi kako velik broj Amerikanaca ima nedovoljno vitamina D, što uzrokuje razne zdravstvene poteškoće i dovodi do razvoja mnogih bolesti. Multipla skleroza, dijabetes tipa dva i srčana oboljenja neka su od zdravstvenih poteškoća koja mogu nastati zbog nedostatne količine vitamina D u organizmu.

Jedite orašaste plodove

Orašasti plodovi obiluju tokoferolom, tipom vitamina E za koji su i neka ranija istraživanja pokazala da su učinkoviti u borbi protiv raka. Sudionici koji su jeli orašaste plodove pet puta na tjedan imali su za 34 posto manji rizik od smrti uzrokovane rakom prostate u odnosu na muškarce koji su orašaste plodove konzumirali jednom mjesečno ili rjeđe. Preporuka je jesti šaku orašastih plodova na dan kako bi smanjili rizik od prerane smrti, moždanog udara i srčanih oboljenja.

Meditirajte

Ljudi diljem svijeta prakticirali su meditaciju tisućama godina, a znanost je sada konačno potvrdila dobrobiti meditacije. Smanjenje razine stresa tek je jedna od njih, a to ima i učinak na produljenje života.

>>Evo gdje najduže žive žene, a gdje muškarci

>>Tri 'jutarnja' pića koja će vam osigurati dulji život

Komentara 5

JA
JASTAkume
11:17 26.06.2016.

6. Iselite se iz Hrvatske

ZV
Zvolen3
08:05 27.06.2016.

8. Ne glasajte za lopove !

DU
Deleted user
15:46 26.06.2016.

7. Ne gledajte nogometne utakmice HR repke

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije