Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 9
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Posljedice

Ako radite noćne smjene, u opasnosti ste. Evo što se može dogoditi

umoran  muškarac
Foto: Thinkstock
21.03.2014.
u 10:05

Miševi su izgubili čak 25 % locus coeruleus neurona, navodi se u rezultatima istraživanja

Noćne smjene nose svoje rizike po zdravlje.

Mnogi radnici koji imaju noćne smjene vjeruju da mogu nadoknaditi malo izgubljenog sna tijekom vikenda ili tijekom dana kada nisu na dužnosti. No, istraživanje američkih znanstvenika pokazalo je da takvo nadoknađivanje sna nije dovoljno da se spriječe dugoročne štetne posljedice po zdravlje jer kronični gubitak sna može dovesti do nepovratnog gubitka moždanih stanica, tvrde znanstvenici sa sveučilišta Pennsylvania.

- Željeli smo otkriti što se točno događa s neuronima kod kroničnog gubitka noćnog sna, mogu li se "ozljede" sanirati i koji neuroni su uključeni, tvrde znanstvenici koji su otkrili da nakon nakon kraćih razdoblja gubitka sna, neuroni povećavaju proizvodnju proteina koji je važan za proizvodnju energije, a koja sprječava ozljede neurona.

Foto: pixabay

Foto: Thinkstock

Ali nakon dužeg vremena budnosti, ta povećana proizvodnja proteina prestaje. Kao rezultat toga, tijekom istraživanja provedenog na miševima, pokazalo se da stanice odumiru. Miševi su izgubili čak 25 % locus coeruleus neurona, navodi se u rezultatima istraživanja.

- Ovo je prvi dokaz da nespavanje zaista može uzrokovati gubitak neurona, rekao je dr. Sigrid Veasey koji je sudjelovao u istraživanju. Mitohondriji u locus coeruleus neuronima mogu se prilagoditi kratkotrajnom gubitku sna, ali ne mogu dugotrajnom.

Nedostatak sna tijekom vremena može uzrokovati i ubrzano starenje, dijabetes, visoki udio masnoća... Znanstvenici sada istražuju kakav utjecaj ima nedostatak sna na obolijevanje od Alzheimerove i Parkinsonove bolesti.

>>Zzzzzz...Ovih 9 stvari o snovima sasvim sigurno niste znali

>>Teško se budite i ujutro 'doručkujete' samo kavu? Onda ovo trebate znati

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije