Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 37
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Koncert u beču

Zagrebačka filharmonija oduševila u Musikvereinu

zagrebačka filharmonija (1)
Snježana Herek/VLM
17.01.2013.
u 09:08

Koncert je u prepunoj dvorani otvoren "Dvostrukim koncertom za violinu, violončelo i orkestar“ Borisa Papandopula u kojem su zapaženi solistički nastup imali violinist Martin Draušnik i violončelist Smiljan Mrčela

Pod sigurnim ravnanjem rođenog Bečanina, maestra Martina Siegharta, Zagrebačka filharmonija upriličila je u srijedu navečer u bečkom Musikvereinu sjajnu koncertnu večer. Organizirana je u sklopu Jeunesse ciklusa odnosno ciklusa za mlade Musikvereina.

Koncert je u prepunoj dvorani otvoren "Dvostrukim koncertom za violinu,  violončelo i orkestar“ Borisa Papandopula u kojem su zapaženi solistički nastup imali violinist Martin Draušnik i violončelist Smiljan Mrčela. Mladi i talentiran umjetnički „dvojac“ izbirljiva bečka publika nekoliko je puta pozivala na „bis“, dobivši za uzvrat prvi stavak Ridicolosamente iz djela iz Vision Fugitive Sergeja Prokofjeva. U drugom dijelu koncerta zagrebački su filharmoničari pod Sieghartovim vodstvom izveli monumentalnu „Sedmu simfoniju u E-duru“ Antona Brucknera, jedno od njegovih najljepših i najpopularnijih orkestralnih djela.

Izvedbe su ispraćene dugotrajnim pljeskom i poklicima „bravo“ zadovoljne bečke publike, koja je podjednako zahvaljivala sjajnim zagrebačkim filharmoničarima i nadasve uspješnom i preglednom vodstvu uglednog austrijskog dirigenta maestra Martina Siegharta, koji je svoju dugogodišnju karijeru iznimnog violončelista sredinom 80-tih godina prošlog stoljeća zamijenio dirigentskom. U novoj ulozi stekao je zavidnu međunarodnu karijeru i postao gostom najuglednijih orkestara.
Koncertu su, između ostalih, bili nazočni veleposlanik RH u Austriji Gordan Bakota s članovima hrvatskog Veleposlanstva i hrvatski konzul Branimir Lončar.
Dirigent Sieghart, na čiji su poziv zagrebački simfoničari nastupili u Beču, rekao je nakon koncerta za Večernji list da je „vrlo zadovoljan“ što je upravo u rodnom Beču mogao ravnati Zagrebačkom filharmonijom, s kojoj planira i daljnje nastupe.

˜– Ovaj je koncert bio i neka vrsta glazbene počasti  maestru Matačiću, čiji sam bio učenik i dobro ga poznavao, a koji je ovdje nastupao mnogo puta, posebno interpretirajući Brucknerova djela za koja je primio brojne međunarodne nagrade i priznanja – rekao je austrijski maestro. Izrazivši zadovoljstvo postignutim uspjehom kod bečke publike, violinist Draušek i violončelist Mrčela su nam rekli kako su ponosni što su dobili priliku da kao solisti u glasovitom Musikvereinu izvode upravo Papandopula.

– Bio je to sjajan koncert, a izvrsni orkestar i solisti doprinijeli su da je bečka publika prepoznala Papandopula – rekao je hrvatski veleposlanik Bakota. Najavio je novi hrvatsko-austrijski projekt, nastup Zagrebačke filharmonije i hrvatskog pijanističkog virtuoza Ive Pogorelića u Beču, povodom svečane proslave ulaska RH u EU, 1. srpnja ove godine.

Ključne riječi

Komentara 1

Avatar MENSA
MENSA
10:25 17.01.2013.

Pa ovo je sigurno jedan od pravih načina promoviranja Lijepe Naše. Uopće ne sumnjam da je nastup Zagrebačke filharmonije bio na "svjetskom nivou"!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije