Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 161
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
antičko blago

Vinkovačko srebro ide na turneju dok mu pripremaju dom

'17.05.2012., Trg marsala Tita, Zagreb - Povodom Medjunarodnog dana muzeja u Muzeju za umjetnost i obrt postavljena je izlozba: Srebro antickih Vinkovaca - Arheoloski nalaz ostave blaga. Izlozba je or
Foto: 'Sanjin Strukic/PIXSELL'
1/3
21.03.2013.
u 16:57

Matični muzej priprema novi prostor za senzacionalnu zbirku srebra pronađenog prije godinu dana

Prije točno godinu dana na lokaciji u Dugoj 26 u središtu Vinkovaca pri arheološkim iskapanjima otkrivena je kasnoantička ostava s pedeset različitih srebrnih predmeta. Nalazište je otkriveno na gradilištu poslovnog objekta, u rimskom sloju na dubini manjoj od metar i pol. Stručnjaci su se složili kako je riječ o jednom od tri najvažnija takva pronalaska u Europi. Vinkovački nalaz uspoređen je čak sa Seusovim blagom!

Identitet majstora

U ostavi u zemlji u koju je, očito, bogatiji Cibalitanac pohranio blago koje potječe iz sredine 4. stoljeća zbog nemira u Rimskom Carstvu. Pronađeni su pladnjevi, tanjuri, zdjele, vrčevi, čaše, žlice. Neki su komadi bili pozlaćeni i ukrašeni tehnikom niella, a na drugima ugravirani su ukrasi životinjskih i biljnih motiva, prikaz arhitekture, ljudskih likova. Na jednoj od najluksuznijih posuda sačuvan je natpis AQVILA ANTONINVS FECIT, (Izradio Antoninus Aquila) pa znamo ime majstora koji je izradio posude.

Odmah nakon otkrivanja i nakon što je izloženo na nekoliko sati novinarima, vinkovačko srebro transportirano je u zagrebački Arheološki muzej na konzerviranje i restauriranje gdje se i danas nalazi, ali nema dvojbe, uvjeravaju vinkovački muzealci, nakon restauracije vraća se u Vinkovce. Od ukupnog broja srebrnih predmeta iz ostave samo je 21 primjerak cijel, a ostalih je 26 oštećeno te je nužna pažljiva i mukotrpna restauracija.

– Konzerviranje i restauriranje koji vodi naš najveći stručnjak u tom području Damir Doračić, iznimno je zahtjevan i dugotrajan proces koji će potrajati pet do deset godina. Za to vrijeme u našem muzejskom kompleksu, koji planiramo napraviti tako što ćemo proširiti sadašnji prostor, moramo osigurati poseban dio, paviljon koji će zadovoljavati stroge sigurnosne i klimatske uvjete za pohranu i izlaganje srebra iz kasne antike. Dok se restaurirana srebrnina ne vrati ondje gdje je pod zemljom boravila skrivena stoljećima, planiramo turneju po europskim muzejima kako bismo promovirali našu zemlje. Nema muzeja koji ne bi poželio izložiti takvu zbirku u svojim prostorima – kazao je Hrvoje Vulić, arheolog vinkovačkog muzeja i voditelj antičke zbirke.

Postati dohodovno

U trenutku kada je u Zagreb stigla senzacionalna Picassova izložba koja je također putovala svijetom, obarala rekorde posjećenosti i skupljala potreban novac za obnovu i proširenje Picassova muzeja u Parizu, nameće se misao da bi na sličan način i vinkovačko srebro moglo postati dohodovno, na tragu izložbe koju je Zagreb već vidio.

\"Srebro antičkih Vinkovaca – arheološki nalaz ostave blaga\" prošle je godine predstavljeno u Zagrebu. Izloženo je 29 predmeta, a na fotografijama ih je predstavljeno još dvadeset.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije