Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 161
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Festival svjetla

Umjetnici iz cijele Europe osvijetlili su 24 lokacije u centru Zagreba

Igor Kralj/PIXSELL
22.03.2024.
u 10:09

Festival svjetla ove godine surađuje i sa Svjetskim fondom za prirodu, a organizira ga Turistička zajednica Zagreba

Krošnje na Trgu Mažuranića ukrasile su krijesnice, pročelje Hrvatskog narodnog kazališta šarene proljetnice, mališani uživaju na neonskom igralištu na Tuškancu, a park na Opatovini osvijetlili su popularni "Lipicanci". Ovo su samo neke od atrakcija koje ovih dana obasjavaju metropolu, i to u povodu Festivala svjetla koji već šestu godinu organizira gradska Turistička zajednica. Na listi su 24 lokacije užeg centra metropole koje možete obići do nedjelje te uživati u pogledu na čak 29 svjetlosnih instalacija za koje su se pobrinuli domaći umjetnici, ali i oni iz Austrije, Francuske, Njemačke, Slovačke i Španjolske.

Festival ove godine surađuje i sa Svjetskim fondom za prirodu, pridružit će se i globalnom događaju Sat za planet Zemlju, a tim povodom sutra će se od 20.30 sati na 15 minuta ugasiti brojne svjetlosne instalacije. Rezultat suradnje je i 3D mapping "We are all connected" na pročelju zgrade Hrvatskog državnog arhiva. U povodu 500. obljetnice smrti Marka Marulića, privremeno novo ruho odjenuo je tamošnji kip oca hrvatske književnosti. Domaći umjetnici Jelena Petric, Vojin Hraste i Ana Mikin svojim su krijesnicama pak ukrasili krošnje stabala na obližnjem Trgu Mažuranića, a gdje, uz pomoć interaktivne instalacije za koju se pobrinula Tina Marković, možete iskusiti kakav je osjećaj levitirati među oblacima. Njemački umjetnik Daniel Margraf svoju je "Proljetnu simfoniju", odnosno šarene cvjetove smjestio pak na pročelje zgrade HNK, a zahvaljujući Jeleni Petric, Branimiru Štiviću, Hrvoju Nikšiću i Ani Mikin procvjetala je i šuma u blizini kina Tuškanac.

Na platou tamošnje garaže Kolektiv 4B i Tvrđava kulture Šibenik, instalacijom "Dvorana, lopta, stolice Dražen Petrović", počast pak odaju košarkaškom velikanu, a zahvaljujući Status grupi "Meteoriti" su i ove godine pronašli put do Zemlje te svoj trag ostavljaju u Park-šumi Tuškanac. Koje sve tajne krije, doznajte i u Park-šumi Golubovac, brojne mališane oduševio je i povratak neonskog svjetlosnog parka na Tuškancu, gdje se smjestila i instalacija iznikla iz svijeta piksela i digitalne zabave, "Pixelio". U parku na Opatovini ponovno sjaje popularni "Lipicanci", instalacija na tamošnjem igralištu podsjetit će vas i na snagu prirode, a kad ste već ondje, svratiti možete i do tržnice Dolac gdje se na povijesnim zgradama spajaju 3D mapping tehnologija i tradicionalni te suvremeni elementi grada. Ako pak prema Dolcu krenete s Trga bana Jelačića, gdje je svoje mjesto pronašla instalacija inspirirana galaktičkim cvjetovima, koračat ćete uz "Spektakularni tepih". U dvorištu Zagrebačkog plesnog centra poruke mira ispisane su na 73 svjetska jezika, a Ana Hušman, Ivan Marušić Klif i Ivona Eterović – tonota ondje će vam pokazati i kako tradicionalni napjevi zvuče uz pozadinu elektroničke glazbe.

Europski je trg osvijetljen pak instalacijom Marka Bolkovića, čija "Perspektiva" ukazuje na izbor i činjenicu da u životu uvijek postoji druga točka stajališta. Nađete li se u Staroj Vlaškoj, krenut ćete na putovanje živopisnim gradskim krajolikom kroz instalaciju "Svjetlosne vizure", na Trgu hrvatskih velikana svoje su mjesto pronašli "Čuvari budućnosti", a instalacijom "Balončići" Ida Blažičko i Alex Brajković ukrasili su pak Zrinjevac. Na Strossmayerovu trgu naići ćete na "Okidač", prostorno-svjetlosnu instalaciju predstavljenu lani na Venecijanskom bijenalu, na Tomislavcu svoju atrakciju "Ritam i mjera svjetlosti" predstavlja španjolski umjetnik Javier Riera, a put prema osvijetljenoj metropoli pokazuje vam kula Lotrščak, već tradicionalno pretvorena u "Svjetionik". 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije