Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 59
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SKANDAL U TEATRU

U Hrvatskoj igraju 'Frozen' bez licence, a reklamiraju se imenom glumice koja za njih nije čula

Frozen
Foto: Promo
30.12.2016.
u 17:58

Hrvatsku kazališnu scenu potresa nova afera. Kako piše teatar.hr, na programu HNK Šibenik u siječnju bi se trebala naći predstava "Frozen: Zaleđeno kraljevstvo", reklamirana kao predstava za djecu i odrasle. Radi se o likovima iz Disneyeva crtića, koji je bio veliki hit prije tri godine.

Kako to obično biva kod Disneya, posebno bogatstvo donijela im je i prodaja suvenira s popularnim likovima, a svima koji su pokušali dodatno zarađivati na njihovu brendu zaprijetili su sudskom tužbom. Disney uskoro na Broadwayu priprema i istoimeni mjuzikl, stoga je zanimljivo kako je moguće da se taj mjuzikl pojavljuje u Hrvatskoj i prije američke premijere.

Teatar.hr piše kako tvrtka Portal produkcija u najavi izvedbe svoje predstave u Šibeniku koristi vizuale iz programa 'Frozen Summer Fun' iz pariškog Disneylanda te da se reklamiraju plakatom gotovo identičnim onom Disneyeva animiranog cjelovečernjeg hita Frozen, koji je u Hrvatskoj distribuiran pod naslovom Snježno kraljevstvo. No, tu nije kraj priči.

'Stručna suradnica za fonetiku'

U najavi predstave ne možemo vidjeti tko u njoj glumi. Navode se jedino dva imena – redatelja Ljubomira Stankovića i "stručne suradnice za fonetiku" Dore Lipovčan. Najbolje od svega je što Dora Lipovčan, inače glumica zagrebačkog HNK nije čula ni za Portal produkciju, ni za navedenu predstavu. Za to da se njezino ime koristi u reklamiranju predstave saznala je danas i na svom Facebook profilu najavila podizanje tužbe.

Iz tvrtke Portral produkcija nisu željeli komentirati teatru.hr zašto se koriste imenom predstave za koju nemaju licencu, no javili su se portalu šibenik.in. Vlasnik prozvane Portal produkcije Duško Srijemac izjavio je danas za ŠibenikIN da mu ne pada na pamet tražiti od Disneya prava za djelo Hansa Christiana Andersena kada u zakonu o autorskim pravima piše da se intelektualno vlasništvo može naplaćivati samo 70 godina, a nakon tog vremenskog razdoblja postaje dostupno svima.

 – To vam je kao da netko odluči zaštititi ime 'Marko' ili riječ 'tastatura'. Koristim Frozen u nazivu predstave jer na to imam pravo, baš kao i na predstavu Andersena koji je mrtav puno dulje od 70 godina i čije je djelo javno dobro baš kao glazba Mozarta ili Čajkovskog. Ako Frozen smije koristiti Disney, smijem i ja – kaže Srijemac koji tvrdi da je prava na izvođenje predstave koju dovodi u Šibenik otkupio od beogradskog redatelja Ljubomira Stankovića i da je ima pravo izvoditi na području Hrvatske i Slovenije godinu dana.

No, zanimljivo je da na pitanje zašto je koristio ime Dore Lipovčan nije dao suvisao odgovor. Sve je nazvao "zabunom", iako je u najavi predstave u Slavonskom Brodu Dora Lipovčan navedena kao "stručna suradnica za fonetiku".

 

>>Disney otkrio što nudi nastavak planetarno popularnog animiranog filma "Frozen"

Komentara 2

CR
Croilir
18:45 30.12.2016.

Ajme što hrvati vole krasti.. lol

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije