Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Za rekorde

Tko je ovdje lud? – nova premijera kazališta Planet Art

Marko Torjanac i Natalija Đorđević
arhiva VL
13.07.2011.
u 20:20

Staromodno ovdje znači sve pozitivno – jer riječ je o zanimljivom i inspirativnom tekstu, preciznoj režiji i dvoje dobrih glumaca koji se izmjenjuju u raznim ulogama i nijansiraju ih do detalja

Mala komorna predstava stvorena za vruću zagrebačku ljetnu noć. Tako se može opisati nova premijera kazališta Planet Art, koju su u utorak navečer izveli u sklopu zagrebačke Scene Amadeo, predstava D.R. Sandersona “Tko je ovdje lud?”. U režiji Marka Torjanca, koji s Natalijom Đorđević i glumi, pred publikom se smjenjuje šest slika iz klinike u kojoj je pitanje iz naslova svakodnevna pojava. No, kako to obično biva, kroz priče o ljudskoj ludosti prelamaju se mnoge životne dileme i tragedije, sve do konačne spoznaje da ludi nisu oni koji sami sebi (ali i drugima) postavljaju to pitanje.

Staromodan teatar

Na prvi pogled predstava je pravi primjer staromodnog teatra. No, nipošto ne u lošem smislu te riječi. Staromodno ovdje znači sve pozitivno – jer riječ je o zanimljivom i inspirativnom tekstu, preciznoj režiji i dvoje dobrih glumaca koji se izmjenjuju u raznim likovima i nijansiraju ih do detalja. Sintagma staromodan teatar zapravo samo naglašava sve ovdje viđene prednosti klasičnog teatra. A baš takvo kazalište izgubilo se zadnjih godina zbog previše eksperimentiranja kojem smo svjedoci u brojnim domaćim kazalištima, gdje ne razumiju da su na silu žudeći za modernošću izgubili i najbitniji razlog svog postojanja – kazališni čin nakon kojeg publika ima o čemu razmišljati.

Tragač za tekstovima

Marko Torjanac opet se pokazao kao vrsni tragač – i pronalazač – novih tekstova, ali u “Tko je ovdje lud?” velik je doprinos pružio i kao redatelj i kao glumac. Od čovjeka koji nema sjećanje do ofucane glazbene zvijezde Torjanac je podjednako uvjerljiv. U jakom ritmu predstave spremno ga slijedi Natalija Đorđević, koja je ponajbolja u scenama u kojima njezini likovi lagano gube vezu sa stvarnošću.

Ukratko, Planet Art ima novu uspješnicu, a zbog strukture predstave nemoguće ju je ne usporediti s nenadmašnim “Stilskim vježbama”. A je li moguće zaigrati na kartu još jednog kazališnog rekorda, pokazat će vrijeme.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije