Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 174
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Arheologija

Restaurirani stakleni predmeti iz Muzeja antičkoga stakla

plaka
08.12.2010.
u 16:45

Trideset izvornih rekonstruiranih predmeta i 12 ilustrativnih postera razrađuju kontekst nalaza na rimskim nekropolama na području Zadra i obližnjeg Starigrada (Argyruntum)

Antičko staklo pronađeno na istočnoj jadranskoj obali odnedavno je pravi mamac za publiku u novom Muzeju antičkoga stakla u Zadru, a da još ima krhotina koje je moguće spojiti u jedinstvene posudice, pokazuje najnovija izložba restauriranoga antičkoga stakla koja se u četvrtak u 19 sati otvara u zagrebačkom Arheološkom muzeju. Zadrani su ponosni što su se sitni, krhki predmeti sačuvali do danas. Na njima je brižno radio restaurator i kustos zadarskog muzeja Šime Perović, koji je i autor izložbe "Antičko staklo: Restauracija". 

Bočice, zdjele i vrčevi iz Muzeja antičkog stakla u Zadru

Kako navodi Šime Perović, novijim arheološkim istraživanjima antičkih nekropola u okolici Zadra značajno je povećan broj antičkih staklenih predmeta s tog područja pa je u svrhu njihove zaštite i buduće prezentacije bilo nužno intenzivirati restauratorske radove na otkrivenim nalazima. U tu svrhu obavljeni su i vrlo zahtjevni postupci restauracije i odgovarajuće konzervatorske zaštite. Tipologija staklenih predmeta podvrgnutih konzervatorsko-restauratorskim zahvatima vrlo je raznolika, počevši od staklenih mozaičkih kockica, žetona za igru, igala, nakita i sl., do raznovrsnih bočica, vrčeva, zdjela, tanjura, čaša, urni, balzamarija, kapaljki i amforica. Njihova izvorna namjena poglavito se odnosila na korištenje u svakodnevnom životu, ali je ne manje važna bila i upotreba u pogrebnom kontekstu.

Trideset izvornih predmeta

Izložba se sastoji 30 izvornih rekonstruiranih predmeta i 12 ilustrativnih postera koji razrađuju kontekst nalaza na rimskim nekropolama na području Zadra i obližnjeg Starigrada (Argyruntum), lokaliteta koji je od ranije poznat upravo po nalazima rimskog stakla. Pojedini izlošci pripadaju najljepšim nalazima rimskog stakla na području Hrvatske i najreprezentativniji su primjerci izloženi u stalnoj postavi zadarskog muzeja. Autor izložbe nastojao je prikazati povijest restauracije staklenih predmeta od antičkog razdoblja do suvremenosti, o čemu svjedoče i antički izvori, pisci poput Plinija, Collumele i dr., koji su u izvadcima citirani i na legendama i u dvojezičnom katalogu pripremljenom za potrebe izložbe.

Izložba će biti otvorena do sredine veljače 2011. godine.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije