Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 24
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Božićni koncert

Pijanist Vitomir Ivanjek oduševio Bečane svojom virtuoznošću

vitomir ivanjek
Snježana Herek/VLM
17.12.2012.
u 16:11

Ivanjek je bečkoj publici predstavio hrvatske božićne pjesme u vlastitim obradama za glasovir te izbor iz domaće i svjetske glasovirske literature

Slušajući pijanista Vitomira Ivanjeka, jednog od brojnih hrvatskih glazbenika školovanih u austrijskoj metropoli, na bravuroznom Božićnom koncertu održanom u nedjelju u koncertnoj dvorani Divertimento u Haus der Musik u Beču, bilo je jasno da je riječ o posebno glazbeno nadarenom umjetniku kojeg zanima isključivo vrhunski pijanizam.

Ivanjek je bečkoj publici predstavio hrvatske božićne pjesme u vlastitim obradama za glasovir te izbor iz domaće i svjetske glasovirske literature. Koncert je započeo skladbom „Vu plavem trnaci“ Đ. Prejca, a završio ga Gruberovom „Tihom noći“. Svirao je i djela Pintarića, Bacha, Chopina, Brahmsa, Ivanjeka, Gershwina, Denza i Detonija. Virtuoznim muziciranjem, sjajnom tehnikom i upečatljivim glazbeno-scenskim nastupom i ove je godine Ivanjek ponovno digao na noge bečku publiku.

Četiri su puta Bečani pozivali na „bis“ maestralnog pijanista. Oduševljenje se na kraju pretvorilo u ritmički pljesak u taktu izvedenih glazbenih dodataka, kojim je inače zahtjevna bečka publika odala priznanje Ivanjeku za njegovu briljantnu interpretaciju i originalan način komuniciranja s njegovim poklonicima. Gost koncerta bio je gospel-zbor ''Sunce“ iz Zagreba, koji je uz klavirsku pratnju i ravnanje Vitomira Ivanjeka izveo njegove vlastite obrade za glasovir, kao i djela Maierhofera, Withersa i Huffa. Koncert su organizirali Haus der Musik, Veleposlanstvo RH u Beču i austrijski glazbenik Heinz Mandl.

Uvodnu riječ održala je dr. Zdenka Weber, savjetnica za kulturu u hrvatskom veleposlanstvu u Austriji. – Sretan sam da je bečka publika došla u ovako velikom broju i zahvalan sam svima koji su mi omogućili da ponovno u Beču, u kojem sam se školovao, održim ovaj već tradicionalni Božićni koncert – rekao je nakon koncerta za Večernji list Ivanjek, koji je dobitnik više hrvatskih i međunarodnih priznanja za svoje izuzetno glazbeno umijeće. Djeluje kao samostalni glazbeni umjetnik i izdao je više nosača zvuka. Sve je to bilo toliko fenomenalno da je šteta što ponovno treba čekati godinu dana do sljedećeg Vitomirova božićnog recitala.

>>Sjajan koncert hrvatskih studenta u Beču

Komentara 4

AJ
a.j.killer
16:36 17.12.2012.

gospođi Snježani je svaki koncert sjajan. nije uopće loše biti laik, ali zašto takvi pišu 'kritike'?

TO
Tot
09:06 18.12.2012.

Vitomir je odličan....

MR
mirjana radaslic
16:44 18.12.2012.

Bez obzira na prethodni komentar i kritiku prisustvovala sam na nekoliko koncerata sjajnog glazbenika i uvijek me oduševljavao svojim muziciranjem

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije