Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 175
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Svjetski festival animiranog filma

Phil Mulloy dobitnik je nagrade za životno djelo Animafesta 2024

Animafest
12.04.2024.
u 11:24

Odlukom Vijeća Svjetskog festivala animiranog filma, nagrada za životno djelo bit će dodijeljena majstora svjetske i britanske animacije Philu Mulloyu

Odlukom Vijeća Svjetskog festivala animiranog filma - Animafesta Zagreb, dobitnik ovogodišnje Nagrade za životno djelo je britanski majstor satire i groteske Phil Mulloy.

Phil Mulloy (1948.), velikan britanske i svjetske animacije, započeo je svoj stvaralački put slikarskim i filmskim obrazovanjem, radeći uspješno i na igranom filmu prije nego se specijalizirao za prepoznatljivo minimalističke, groteskne i neobično duhovite animirane filmove.

Stekavši ugled i animirajući za utjecajnu televiziju MTV, priznatim umjetnikom animacije definitivno postaje serijom filmova Kauboji iz 1991. godine, u kojoj se poigrava s ikonografijom i poetikom vesterna.

Podjednako je uspješan u seriji animiranih filmova Deset zapovijedi (1994.-1996.), gdje koristi Bibliju, u apsurdnoj i mračnoj trilogiji Netrpeljivost (2000.-2004.), naslonjenoj na znanstvenu fantastiku, i brojnim drugim djelima.

Uvijek zainteresiran za opće društvene i političke tendencije, svojim neobičnim svjetovima daje snažan komentar stanja suvremenog svijeta i ostvaruje dojam iznimnog bogatstva svojih filmova, pri čemu se oslanja na žanrovske obrasce i mitske priče. Poigravajući se s konvencijama dobro poznatim gledateljima, razara ih mračnim humorom, parodičnom erotikom i sjajnim osjećajem za ritam apsurdističkog pripovijedanja.

Dobitnik brojnih svjetskih nagrada, uključujući i glavnu nagradu Animafesta Zagreb za Endgame (Kraj igre) iz 2016., Mulloy je jedan od najvažnijih predstavnika generacije majstora vizualnih umjetnosti koji su alternativnim poetikama ušli u samo središte animacije i umjetnosti, definirajući moć groteske u umjetničkom tumačenju svijeta.

Nagrada za životno djelo bit će mu uručena na svečanom otvorenju Svjetskog festivala animiranog filma - Animafest Zagreb koji će se održati od 3. do 8. lipnja.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije