Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 133
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROGRAM SVEČANOG OTVORENJA U KINU EUROPA – BESPLATNO!

Noć hrvatskog filma i novih medija

Noć hrvatskog filma
Foto: PR FOTO
1/13
06.10.2016.
u 11:46

Svečano otvorenje u petak u kinu Europa uz glazbenu kulisu iz najboljih domaćih filmskih klasika

Treća Noć hrvatskog filma i novih medija održat će se ovaj petak 7. listopada, i to u Zagrebu, Sisku, Pakracu, Sinju, Vodicama i Hrvatskoj Kostajnici, kao i kinodvoranama preko granice, i to Subotice, Stuttgarta, Sonte, dalekog Aucklanda u Novom Zelandu te brojnih drugih.

Umjetnička voditeljica manifestacije, Irena Škorić, uz pomoć stručnih suradnika: Tomislav Gregl – selektor za animirani film, Branko Ištvančić – selektor za dokumentarni film, sastavila je specifičan filmski program za svaki grad uključen u projekt.

Svečano otvorenje manifestacije "Noć hrvatskog filma i novih medija" održat će se u petak 7. listopada u zagrebačkom kinu Europa s početkom u 21 sat. Ulaz na svečano otvorenje je besplatan. Gledatelje će kroz program voditi omiljena glumica s malih i velikih ekrana Jelena Perčin.

"Noć" će otvoriti koncert ''Putovanje filmskom glazbom'' u izvedbi pjevačkog zbora Cappella Odak, a pod vodstvom dirigentice Jasenke Ostojić koja je i autorica aranžmana skladbi iz filmova, a kao gosti nastupit će i solisti Zagrebačkih dječaka uz instrumentalnu pratnju, koji će publiku odvesti do dobro poznatih melodija i najdražih kadrova iz bezvremenskih hrvatskih filmova poput Vlaka u snijeguTko pjeva zlo ne misliServantesa iz Malog MistaStele …

Filmski program u 21.30 u Kinu Europa otvara mix filmova, možda vintage godišta no vječne kvalitete, „Komadić savske sezone“ Oktavijana Miletića, digitalno restaurirana „uzbudljiva filmska razglednica“ razdraganih kupača na Savi zatečenih tijekom ljetne sezone 1927., „Surogat“ oskarovskog sjaja redatelja Dušana Vukotića, o šarenom napuhanom ambijentu plaže gdje se rađa jedna zanosna ljubav, pa ljubomora i osveta, što neminovno vodi do tragedije, zatim canneski laureat „Moj stan“ Zvonimira Berkovića, urnebesna „Ljubav“ u režiji Ante Babaje o zgodama i nezgodama Amora koji (po)gađa nevine svojim strelicama s okusom ljubavi, kao i „Halo München“ Krste Papića iz 1968. o gastarbajterima povratnicima koji u zaleđu Dalmatinske zagore grade kuće trokatnice i zveckaju ključevima skupocjenih automobilima te pritom izazivaju jal dječurlije i lokalaca.

Zahtjevniji će filmofili doći na svoje u 22.30 kada je na rasporedu eksperimentalno-dokumentarni film ‘Trg/20. stoljeće na filmu“ redatelja Hrvoja Juvančića koji je recikliranjem fragmentiranih filmsko-arhivskih materijala, u razdoblju od čak 66 godina, te istražujući redateljske i scenarističke mogućnosti, stvorio „filmski kaleidoskop“ esencijalnih kadrova Trga bana Jelačića tijekom 20. stoljeća koji plijene raznolikošću i minucioznošću, kao i jedinstvenom estetikom.

 

Nakon ''filmskog šećera na kraju'', nenadmašnog klasika „Tko pjeva zlo ne misli“ Kreše Golika koji će se samo za ovu priliku vrtjeti s 35-milimetarske filmske vrpce, filma čiji uspjeh i utjecaj suvremeni hrvatski autori još nisu uspjeli dosegnuti, one noćne ptice očekuje blok novih medija novijeg datuma modernih hrvatskih autora, među ostalim „Jezero“ Gorana Škofića, „Borne by the Birds“ Marka Tadića, „Odessa“ Dalibora Martinisa, „K-16“ Zlatka Kopljara, „Grad od čelika – sjećanje na djetinjstvo“ Matije Debeljuha, a ženske boje brani autorica Petra Kovačić s petominutnim filmom „Odlazak“.

Ulaz na svečano otvorenje u Zagrebu u Kinu Europa je slobodan, a poslije programa publiku očekuje prigodan domjenak u foajeu kina, gdje se mogu prepustiti ugodnom druženju i filmskim temama.

Cilj nam je od, za sada skromnog vala dobre nade u interes hrvatske publike za domaći film, u toj jednoj filmskoj noći stvoriti trajnu, čvrstu vezu hrvatskog filma i hrvatskih gledatelja koja će to zanimanje s vremenom pojačavati te prenositi na nove naraštaje.

Upravo zbog toga, ulaz na sva događanja potpuno je besplatan!

Manifestacija će se održati pod visokim pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske gđe. Kolinde Grabar-Kitarović.

Sve dodatne informacije potražite na službenim web-stranicama manifestacije i službenoj stranici na Facebooku.

www.noc-filma.hr

 

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije