Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 144
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Dodatni radovi

Nakon gotovo pet godina, Titov Galeb još nije gotov

Nel Pavletić/Pixsell
11.01.2024.
u 11:54

Obnova broda započela je 2019. godine uoči projekta Europska prijestolnica kulture, a Galeb treba postati brod-muzej i kulturno-turistička atrakcija. No, nepredviđeni radovi digli su cijenu obnove na 7.263.680,71 euro i produžili rok za konačni završetak do srpnja

Obnova kultnoga Titova broda Galeb ponovno je zapela. Brod, koji je proglašen i zaštićenim kulturnim dobrom, Grad Rijeka kupio je na javnoj dražbi, a obnovu koja je Galeb trebala pretvoriti u brod-muzej i kulturno-turističku atrakciju započeli su još 2019., ususret projektu Europska prijestolnice kulture.

Međutim, prema najnovijim vijestima, Galebu su potrebni dodatni radovi, koji će još više odužiti, ali i poskupjeti cijeli proces.

Među radovima koje je navela tvrtka Dalmont, u čijem je brodogradilištu u Kraljevici trenutačno Galeb, našla se i nabava i restauracija postojećih rasvjetnih tijela sukladno zahtjevu Konzervatorskog odjela u Rijeci, zatim radovi na sustavu klimatizacije i ventilacije, preinake vrata za prolaz osoba sa smanjenom pokretljivošću, reprogramiranje požarne centrale i niz drugih, kako su naveli, nepredviđenih zahvata. Sve je to učinilo da cijena obnove naraste za 16,79% u odnosu na originalni iznos iz 2019. godine, a ukupna vrijednost obnove Galeba sada se popela na 7.263.680,71 eura bez PDV-a. A iako je optimistično najavljivano da bi Galeb prve posjetitelje mogao ugostiti krajem 2023. ili početkom 2024., ovime se rok za predaju broda Gradu Rijeci pomaknuo na 15. srpnja 2024. godine.

Međutim, to nisu jedini problemi koji progone Galeb od početka obnove. Dok će muzejskim dijelom broda upravljati Muzej Grada rijeke, Grad muku muči s pronalaženjem zakupca za dijelove broda koji su predviđeni za ugostiteljsku i smještajnu djelatnost. Na natječaj koji je raspisan u srpnju prošle godine nije se javio baš nitko, a o novom natječaju, koji je bio najavljen za kraj 2023., još se ništa ne zna.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije