Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 37
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
bogat umjetnički program

Na krilima uspješnog dogovora o održavanju zgrade, Muzička akademija proslavit će i rođendan umjetnosti

Zagreb: Zgrada Muzičke akademije
Matija Habljak/PIXSELL
17.01.2024.
u 09:52

Na Međunarodnom rođendanu umjetnosti, sudjeluju Akademija dramske umjetnosti, Akademija likovnih umjetnosti, Studij dizajna Arhitektonskog fakulteta i Tekstilno-tehnološki fakultet, a program će trajati od 18 do 23 sata

Iako se donedavno pričalo kako se studenti Muzičke akademije na nastavi smrzavaju, a već godinama poznato je da astronomske troškove održavanja zgrade Akademija ne može podnijeti sama, nedavno postignut je dogovor s Ministarstvom znanosti i obrazovanja koje će osigurati sredstva za hladni pogon dok se potpisivanjem programskih ugovora ne iznađe i trajno rješenje. A razloga za slavlje ima još, jer danas će, drugu godinu zaredom, Muzička akademija postati domaćin Međunarodnog rođendana umjetnosti, koji se diljem svijeta obilježava 17. siječnja.

Slavlje je to u kojem sudjeluje pet sastavnica umjetničkog područja Sveučilišta u Zagrebu - uz domaćina Muzičku akademiju, tu su Akademija dramske umjetnosti, Akademija likovnih umjetnosti, Studij dizajna Arhitektonskog fakulteta, a ove se godine u program uključio i Tekstilno-tehnološki fakultet. 

- Rođendan umjetnosti je jedno međunarodna svetkovina umjetnosti koja se ove godine održava po 61. put! Začetnik ove ideje je francuski fluksusovac Robert Filliou koji je prije 61 godinu zgodno odlučio da je baš na njegov rođendan, milijun godina ranije - izumljena umjetnost! Taj datum se se diljem svijeta obilježava na razne načine i svašta se lijepo događa, a tome se prošle godine priključilo i umjetničko područje Sveučilišta u Zagrebu - kazao nam je dekan Muzičke akademije Igor Lešnik. 

Danas, u 18 sati Muzička akademija tako će otvoriti svoja vrata, a u gotovo svakoj prostoriji na prva četiri kata Akademije odvijat će se neko uzbudljivo događanje. Bit će tu projekcije filmova studenata, izvedbe suvremenog plesa i dramska čitanja, koncerti komornih sastava i ansambala, videoinstalacije, izložba kostima, radionice portretiranja i animacije... Kao gosti će nastupiti i studenti Muzičke akademije u Puli, Glazbenog odjela Umjetničke akademije Sveučilišta u Splitu, Odsjeka za glazbenu umjetnost Akademije za umjetnost i kulturu u Osijeku, a bit će prikazani i najbolji filmovi s Revije UMAS 2022 odsjeka za Film i video Umjetničke akademije Sveučilišta u Splitu.

Programski blokovi izmjenjivat će se svakih dvadesetak minuta, sve će trajati do 23 sata, a i ove će se godine u program izravno uključiti Europska radiodifuzijska unija putem Dramskog i Glazbenog programa Hrvatskog radija i video streaminga.

- Glavna ideja zapravo i nije da publika koja će doći sjedi, sluša koncert ili gleda dramsku predstavu, već da posjetitelje što više uključimo u dio našeg rada "iza scene" koji možda ne poznaju tako dobro. Kako se uvježbavaju koncerti, kako nastaju predstave, kako se restaruriraju slike... Ne zove se to zabadava "rođendan umjetnosti", tako da atmosfera neće biti formalna, već pozivamo sve da se druže, sudjeluju, slobodno se kreću prostorom i razmjenjuju dojmove - kazao je Lešnik. 

A neugodna činjenica da su studenti, zbog nedostatka grijanja, nastavu slušali u kaputima, bila je samo jedan u nizu problema s kojima se Akademija godinama suočavala zbog golemih troškova održavanja svoje nove, vrlo suvremene zgrade. No, oprezno optimistično možemo reći kako je njihovim nedaćama došao kraj, jer je, kako je dekan Lešnik obznanio na nedavnoj konferenciji za novinare, postignut dogovor s Ministarstvom znanosti i obrazovanja i Sveučilištem u Zagrebu te će sredstava za energente i održavanje biti osigurana. Osim nemogućnosti Muzičke akademije da svojim prihodima od školarina pokrije troškove hladnog pogona, od samog preseljenja u novu zgradu 2014. godine govorilo se i o više stotina nedostataka i pogrešaka u gradnji te "zgrade stroja", ali te su stvari, kazao nam je Lešnik, sada predmet sudskih postupaka o kojima nam ništa više ne može reći. 

- Dogovorili smo se kako će taj problem materijalnih troškova biti riješen i da ćemo moći uredno nastaviti s nastavom i projektima, a očekuje se i trajno rješenje potpisivanjem programskih ugovora. No, to je dug i zahtjevan postupak te o tome s Ministarstvom znanosti i obrazovanja pregovara Sveučilište u Zagrebu, no vjerujem da će se uskoro usuglasiti, možda i do početka sljedeće akademske godine - zaključio je Lešnik.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije