Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 81
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Slobodan show

Mjuzikl o Miloševiću na Kosovu

Foto: Reuters
1/5
26.01.2018.
u 11:50

Cilj je prikazati ‘cjelovitu složenost Slobodana Miloševića’, a ratovi u Hrvatskoj i BiH u predstavi se navodno ne obrađuju

Dijelio je i razarao zemlje i ljude, a 12 godina nakon smrti Slobodan Milošević, točnije mjuzikl koji se o njemu radi, dijelit će kazališnu kritiku i društvo na one koji smatraju da je tematika neprimjerena i apsolutno nepotrebna u smislu podsjećanja na ratnog zločinca i one koji možda razumiju umjetnički kontekst koji se nastoji postići.

Projekt se priprema u Narodnom pozorištu u Beogradu, u ranoj je fazi nastanka i radnog naslova “Slobodan show”, a sudjeluju glumci iz kazališta u Gračanici na Kosovu i polaznici Omladinskog studija beogradskog Bitef teatra. Scenarij je napisala književnica Jelena Bogavac.

Balkanski mesar ili žrtva

Radnjom se vraća u kasne 90-e, u središtu su srpski diktator i njegova žena Mirjana te njihov odnos s kćeri Marijom i sinom Markom. Ratovi koje je vodio u Hrvatskoj i BiH ne spominju se. Redatelj predstave Nenad Todorović za BIRN je pojasnio da prvi dio mjuzikla donosi paralelu između života Miloševićevih i običnih ljudi na Kosovu u vrijeme rastućih tenzija 90-ih. U drugom pak dijelu predstava prelazi u političku tragediju u kojoj se Milošević brani na sudu u Haagu, gdje 2006. i umire od srčanog udara. Naglasio je i da bivšeg predsjednika vidi kao “tragičnog junaka” koji može biti opisan i kao “balkanski mesar” i kao žrtva okolnosti, iako mjuzikl ne pokušava odgovoriti na pitanje tko je bio Milošević.

Autorica teksta Jelena Bogavac za Reuters je pojasnila kako je napisala komad koji će izvoditi kosovski Srbi u Gračanici na Kosovu, te kako joj je bio cilj prikazati “cjelovitu složenost Slobodana Miloševića”, iako je riječ o čovjeku kojega se prije svega i dalje krivi za smrt i stradanja na desetke tisuća žitelja Balkana. Omraženog državnika glumi Dejan Cicmilović, koji je za srpske medije rekao da nije fasciniran ni likom ni djelom Slobodana Miloševića.

Desetljeće razočaranja

– Kao većina moje generacije, sudjelovao sam na uličnim demonstracijama i bio uvjeren da radim prave stvari. Ali poslije desetljeća patnje, inflacije, ratova, siromaštva, nastalo je desetljeće razočaranja koje traje i danas. I zato više nemam nikakvo političko mišljenje... Moja obveza kao glumca je da branim lik, a nijedan lik (kao ni čovjek) nema samo pozitivne ili samo negativne osobine.

Premijera je planirana za ožujak na sceni Srpske drame Narodnog pozorišta iz Prištine, sa sjedištem u Gračanici, a vijest o mjuziklu prenio je i The New York Times.

Pogledajte i tko je sve bio na Frljićevoj novoj predstavi:

1/32

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije