Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Interliber

Knjiga koja je spojila književnost i iluziju o sretnom završetku

Boris Dežulović
arhiva VL
16.11.2012.
u 13:38

Jergović kaže da Dežulovićeva knjiga govori o životu mimo krda i stada. A samog Dežulovića vijest o nagradi zatekla je uz rakijski kazan usred noći jer se zbog novih zakona u Hrvatskoj komovica peče ilegalno

– Petak 16. studenog 2012. godine pamtit ću po dodjeli Kočićeva pera Borisu Dežuloviću – rekao je na dodjeli nagrade Kočićeve zadužbine iz Banja Luke i Beograda na glavnoj pozornici Interlibera član žirija Miljenko Jergović. Dežulović je nagrađen za knjigu "Diego Armando i sedam patuljaka" koju je objavio Jutarnji list. – U toj je knjizi Dežulović spojio književnost i iluziju koju pruža sport, o sretnom i pravednom završetku – rekao je Jergović rekavši da knjiga govori o životu mimo krda i stada. A Dežulovića je vijest o nagradi zatekla uz rakijski kazan usred noći jer se zbog novih zakona u Hrvatskoj komovica peče ilegalno. – Ništa se nije promijenilo od Kočićevih vremena – rekao je Dežulović.

Školska knjiga uz kapitalni "Rječnik stilskih figura" Krešimira Bagića predstavila je i novo, dopunjeno i osvježeno izdanje onog čuvenog rječnika stranih riječi Bratoljuba Klaića (1909.-1983.) kojim se koriste generacije čitatelja. Novi rječnik obogatilo je više od dvije tisuće novih natuknica i više od tisuću novih značenja. Tako su u rječnik uvrštene riječi kao što su prepaid, airbus, bukin, mobitel, cyberspace, pager, bankomat, bar kod, revolving credit, telebanking, brand, jingle, opinion maker, AIDS, bypass, skateboard, euroskepticizam, bug, displej, network, spa, wellness, šoping, mobbing, blog, blockbuster, fast food...

Rječnik je, kako ističe Ante Žužul, trebalo osloboditi povijesno nataloženih ideoloških natuknica, političkih i jezikoslovnih kompromisa što ih je nalagalo vrijeme njegova nastanka, kao i onih riječi koje se više ne rabe u hrvatskome jeziku. U Školskoj knjizi ističu da su samo tri knjige postale ukras svakog hrvatskog doma: "Razgovor ugodni" Kačića Miošića, zagrebačka Biblija i Klaićev "Rječnik stranih riječi".

 

Komentara 1

BU
butler
20:53 18.11.2012.

Netko treba reći Jergoviću da je u državi u kojoj živi i koja ga hrani, pa da je sto puta ne voli, 16. studenog ušao u povijest kao dan kada su pušteni Markač i Gotovina. Meni je književnost na prvom mjestu, ali ne bi bilo hrvatske književnosti da nas Srbi još tlače... dosad bi nas već prisilno asimilirali.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije