Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Martin Luther King

Kip koji je šokirao Ameriku: golemi drek, debeli penis ili spomenik preljubništvu?

Twitter
18.01.2023.
u 11:34

U Bostonu je na Dan Martina Luthera Kinga predstavljena neobična skulptura "The Embrace" konceptualnog umjetnika Hanka Willisa Thomasa koja je postala predmet poruge

Na Dan Martina Luthera Kinga, američki blagdan koji je ove godine pao na ponedjeljak, 16. siječnja, u Bostonu je otkrivena nova skulptura u čast tom borcu za ljudska prava. Međutim, monumentalna skulptura nazvana "The Embrace", konceptualnog umjetnika Hanka Willisa Thomasa, izazvala je podsmijehe diljem Amerike.

Thomas je skulpturu temeljio na čuvenoj fotografiji Martina Luthera Kinga na kojoj grli svoju suprugu Corettu Scott nakon što je dobio Nobelovu nagradu za mir, no umjetnikova odluka da u bronci odlije bestjelesne ruke bračnog para rezultirala je, u najmanju ruku, neobičnim prizorom. Šest metara visok i 12 metara širok spomenik postavljen u parku u centru Bostona trebao bi simbolizirati "njihovu predanost nenasilju te ljubav kao motivacijski faktor u borbi za ljudska prava". No, simbolika se drastično mijenja ovisno o kutu iz kojega ga gledamo.

- Izgleda više kao par ruku koji pridržava debeli penis - neimpresionirano je izjavio Seneca Scott, rođak MLK-ove supruge Corette, dodavši da je 10 milijuna dolara protraćeno kako bi bio podignut taj masturbatorski hommage te da spomenik ni na kakav način ne pomaže crnim obiteljima u Americi kojima trebaju poslovi i pomoć kako bi se nosili s rastućim životnim troškovima, a ne još "woke" simbolike.

S njim su se složile stotine ljudi na društvenim mrežama, a skulptura je u kratko vrijeme inspirirala lavinu internetskih memeova i šala.

- Ovo je abominacija. Izgleda kao ruke koje grle golemi drek - glasi jedan od najpopularnijih tweetova na tu temu, a drugi su komentatori napisali i kako im djeluje kao da prikazuje čin oralnog seksa, da ih podsjeća na penis Shaquillea O'Neilla, ali i da je bizarno veličati brak Kinga i Scott kada je poznato da je on bio serijski preljubnik.

S druge strane, Martin Luther King III., sin slavnog bračnog para, kazao je kako mu se spomenik sviđa te da misli da je umjetnik dobro obavio svoj posao.

- U vremenu kada je društvo tako podijeljeno, potrebni su nam simboli koji nas ujedinjavaju - rekao je King III. za CNN. 

Komentara 1

Avatar Dars
Dars
13:29 18.01.2023.

Progresivna umjetnost.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije