Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
GLUMAČKA LEGENDA

Ispraćen Dragan Nikolić. Šerbedžija: Za mene je on bio čista devetka, centarfor

14.03.2016.
u 19:18

Voja Brajović pročitao je pjesmu "Amigo" Arsena Dedića i podsjetio da je s Draganom posljednju predstavu igrao u Zagrebu

Legendarni srbijanski glumac Dragan Nikolić ispraćen je danas u Aleji zaslužnih građana na beogradskom Novom groblju, a posljednjem ispraćaju glumačkog velikana, uz suprugu Milenu Dravić i članove obitelji, nazočilo je nekoliko tisuća njegovih poštovatelja, kolega i novinara.

Odlazak Dragana Nikolića, koji je s više od 170 uloga u preko 80 filmova, te brojnim TV serijama i kazališnim predstavama ostavio emotivan trag u životima generacija, svi doživljavamo kao osobni gubitak, rečeno je ranije na komemoraciji u njegovoj matičnoj kazališnoj kući, Ateljeu 212. Njegov odlazak doživjeli smo kao osobni gubitak, a minuta šutnje traje danima i preplavljuje Balkan, istaknuto je tom prigodom.

U prepunoj dvorani kazališta komemoraciju je pratila glazba iz filma Nacionalna klasa, u kojem je Nikolić odigrao nezaboravnu ulogu neostvarenog automobilskog asa Flojda, a kolege iz Srbije i regije podsjetile su na Nikolićevu bogatu glumačku karijeru te njegov izuzetan profesionalizam i dostojanstvo kao čovjeka i umjetnika.

Rade Šerbedžija poručio je da će "mnogo vode proteći Savom i Dunavom dok se ponovo ne rodi božanstveni mangup kao naš Gaga". – Siguran sam da bi Dragan Nikolić bio u prvom timu jugoslavenske filmske i kazališne reprezentacije. Za mene je on bio – čista devetka, centarfor – rekao je Šerbedžija.

Dramski pisac Duško Kovačević podsjetio je da je samo supruga Milena Dravić znala ublažiti njegov svakodnevni bol dok se borio s teškom bolešću, a glumica Jelisaveta Seka Sablić istaknula je da je Dragan u strašnim danima bolesti "siguran pored svoje Milene", uglavnom šutio, ali ni u najtežim trenucima nije gubio dostojanstvo ni svojstvenu duhovitost.

Redatelj Jagoš Marković je rekao da je Nikolić bio "predivan glumac, karizmatičan, moderan, s rijetkom kombinacijom velikog scenskog autoriteta i istog tolikog šarma, koga su ljudi iskreno voljeli", jer je u sebi "nosio vrijednosti koje ostaju zauvijek i zato ide u legendu". – Ako je točno da cijeli svijet drži nekoliko pravednika, onda je naš Beograd bio, ostao i ostat će u rukama Dragana Nikolića, velikog gospodina, viteza, glumčine, zvijezde – rekao je Marković.

– Duhovniče, nježni učitelju, sretan sam što sam te poznavao i imao prilike družiti se i raditi s tobom – rekao je glumac Dragan Bjelogrlić, a njegov kolega Voja Brajović, Nikolićev partner u seriji Otpisani, pročitao je pjesmu "Amigo" Arsena Dedića i podsjetio da je s Draganom posljednju predstavu igrao u Zagrebu.   

Uz suprugu i kolegicu Milenu Dravić, s kojom je proveo 45 godina u braku, Dragana Nikolića su u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju u Beogradu ispratile stotine kolega, a komemoraciji su nazočili i premijer Aleksandar Vučić, predsjednica Skupštine Maja Gojković i ministri Ivica Dačić i Ivan Tasovac.

Dragan Nikolić preminuo je u petak 11. ožujka nakon duge i teške bolesti u 73. godini života. 

Rođen je 20. kolovoza 1943. godine u Beogradu, a kao najmlađi student, sa 17 godina, upisao je Akademiju za kazalište, film, radio i televiziju.

Ostat će upamćen po više od 170 uloga u više od 80 filmova, desecima televizijskih serija, a među ostalim i po televizijskom showu "Obraz uz obraz", koji je vodio sa svojim suprugom Milenom Dravić, kroz koji je prodefilirala tadašnja jugoslavenska glumačka, sportska i kulturna elita.

>> Nakon duge i teške bolesti preminuo slavni glumac Dragan Nikolić

Komentara 19

Avatar Mile voli disko
Mile voli disko
19:33 14.03.2016.

Dragan Nikolić, legenda za sva vremena, isto kao i Šerbedzija.

DU
Deleted user
12:36 21.03.2016.

Bio mi je jako drag glumac i čovjek. Počivao u miru.

AN
Andreeejjj
19:12 14.10.2018.

Pa kako vas nije stid sa tako ružnim, primitivnim, šovinističkim komentarima velikim i medjunarodnim umjetnicima? Pa nije ni čudo, da nas svijet cijeli svijet prezire i NE VOLI tj MRZI.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije