Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 114
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
1. LISTOPADA MEĐUNARODNI DAN GLAZBE

Finale Natjecanja Papandopulo održat će se na Međunarodni dan glazbe

dvorana lisinski
Foto: Borna Filić/PIXSELL
30.09.2016.
u 13:10

Finale 5. Hrvatskog natjecanja mladih glazbenih umjetnika Papandopulo ove će se godine održati 1. listopada, na Međunarodni dan glazbe koji se u svijetu slavi od 1975. godine.

Idejni tvorac Međunarodnog dana glazbe je najveći violinistički virtuoz 20. stoljeća Yehudi Menuhin, čiju 100. obljetnicu rođenja slavimo ove godine. Menuhin je zagovarao promociju glazbe u društvu te UNESCO-ove ideale mira i prijateljstva među narodima u svijetu. Posebno se zalagao za mlade i poticao ih da se bave glazbom i umjetnošću kao što hrvatsko Natjecanje Papandopulo omogućuje mladim umjetnicima da se tijekom školovanja upoznaju s klasičnom glazbenom scenom i pripreme se za međunarodna natjecanja

Kandidati su se ove godine natjecali u pet instrumentalnih kategorija - violine, viole, flaute, saksofona i klarineta. Neočekivano velik broj prijavljenih mladih glazbenika pokazalo je izuzetno visok izvedbeni nivo pa je tako i konkurencija za ulazak u završno natjecanja bila velika i oštra.

Najbolji će nastupiti u velikom finalu 1. listopada 2016. u Maloj dvorani V. Lisinskog prema sljedećem rasporedu: saksofoni u 11 sati, flaute u 13, viole u 15, klarineti u 17 te violine u 19 sati.

Proglašenje nagrađenih u svim kategorijama bit će u 21 sat.

Stoga i ovim putem želimo skrenuti pažnju javnosti na Međunarodni dan glazbe jer glazba je važna u našem svakodnevnom životu, kao i na ulogu UNESCO-a u njenoj promociji te aktivnosti International Music Councila i njegovog hrvatskog člana UNISON-a hrvatskog glazbenog saveza, koji i ovom prilikom želi okupiti sve one kojima je glazba život.

Natjecanje je otvoreno za javnost pa vas pozivamo da nam se pridružite 1. listopada u Maloj dvorani Vatroslava Lisinskog gdje ćete sigurno uživati u izvedbama najboljih hrvatskih mladih umjetnika. 

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije