Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 6
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROVOKACIJA

Doček EU uz grob Margaret Thatcher i govore Pavelića

'zorica2_nnn_kul_270613'
''
27.06.2013.
u 18:33

Na Trgu Francuske Republike, koji Zorica naziva Trgom Francuske revolucije, redat će se zakletve Franje Josipa, kraljeva Karađorđevića, Pavelića, Tita i Tuđmana

Zoričina izvedba održat će se na Trgu Francuske Republike, istodobno sa službenom proslavom na Trgu bana Jelačića

U noći na ponedjeljak, 1. srpnja, diljem Hrvatske održat će se svečane proslave ulaska u Europsku uniju. Uz službenu proslavu na Trgu bana Jelačića u Zagrebu, održat će se i alternativni doček u režiji Željka Zorice i produkciji festivala Perforacije.

Zakletve vladara

Taj cjelovečernji događaj održat će se na Trgu Francuske Republike gdje će biti postavljene bina i velika instalacija koja uključuje groblje 138 prosvjetitelja, te grobove Ronalda Reagana i Margaret Thatcher!

– Djelo nazivam nekontroliranim hepeningom, jer se samo do određenog trenutka može kontrolirati što će se sve događati. U trenutku kada publika uđe u prostor te audio-video-jestive instalacije nećemo više moći predvidjeti kako će se ponašati. Posljednji je put publika zapalila groblje – rekao je Zorica zaključivši da njegove izvedbe publika ili voli ili mrzi, ali da nikad ne dobiva mlake reakcije.

Dio događanja bit će i čitanje zakletvi kojima izvršne vlasti svih zemalja članica EU prisežu i stupaju na dužnost, ali i onih kojima su na vjernost domovini prisezali šefovi režima koji su kroz povijest vladali našim područjem. Tako će se na Trgu Francuske Republike, koji Zorica naziva Trgom Francuske revolucije, redati zakletve Franje Josipa, kraljeva Karađorđevića, Pavelića, Tita i Tuđmana.

Realnost Europe

Zakletve će čitati domaći i inozemni umjetnici te aktivisti okupljeni oko Platforme 112, koja okuplja šezdeset organizacija civilnog društva koje se bave zaštitom ljudskih prava, uključujući B.a.B.e., Documentu, GONG, Centar za LGBT ravnopravnost i druge.

– Hepening Željka Zorice \"KroaTisch-EU Freundschaft\", paralelno sa službenom proslavom koju organizira Vlada Republike Hrvatske, stvara sliku današnje Hrvatske i Europe poigravajući se tradicijom, političkim frazama, ceremonijalnom pompoznošću i državničkim ikonografijama. Proslava će sagledati povijesne odmake od raznih carstava kojima smo pripadali, istodobno naglašavajući realnost Europe – objasnio je direktor Perforacija Zvonimir Dobrović.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije