Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 164
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Priznanje

"Bitka na Neretvi" u 10 najvećih filmova o II. svjetskom ratu

Bitka na Neretvi
Jadran film
14.06.2010.
u 00:04

U retrospektivu su promišljeno uvršteni filmovi svih zaraćenih strana, pa tako „neprijateljsku“ Njemačku predstavlja famozni „Das Boot“ Wolfganga Petersena.

„Bitka na Neretvi“ Veljka Bulajića, jedno od najvećih djela jugoslavenske kinematografije, jučer je dobilo još jedno važno priznanje. Komisija 32. međunarodnog filmskog festivala u Moskvi uvrstila je Bulajićev film među deset najznačajnijih ikad snimljenih o Drugom svjetskom ratu. Tako se „Neretva“ našla u društvu remek-djela kao što su „Most na rijeci Kwai“ Davida Leana i „Carstvo sunca“ Stevena Spielberga, koji će biti prikazani na velikoj retrospektivi u sklopu festivala.

– Birajući retrospektivu od 10 najboljih filmova kojima bismo proslavili još jedan jubilej pobjede nad nacizmom, odlučili smo krenuti težim putem. Nismo birali masama najpoznatije filmove, već one zaista epske naslove o velikom ratu, koje nije moguće gledati na TV-u ili kućnom kinu. Oni su stvoreni za gledanje na velikom ekranu. Htjeli smo ih ponovno prikazati onako kako su zamišljeni – objasnio je selektor Vladimir Dmitriev.

U retrospektivu su promišljeno uvršteni filmovi svih zaraćenih strana, pa tako „neprijateljsku“ talijansku kinematografiju predstavlja „Le quattro giornate di Napoli“, Japan „Tora! Tora! Tora!“, a Njemačku famozni „Das Boot“ Wolfganga Petersena.

Podsjetimo, „Bitka na Neretvi“ snimljena je prije punih 40 godina u ogromnoj produkciji Jadran filma. U popisu glumaca isticali su se Ljubiša Samardžić, Bata Živojinović i Milena Dravić te uvezene zvijezde Yul Brynner i Orson Welles. Do danas je ostala najskuplji, ali i najunosniji film snimljen na području bivše Jugoslavije. Samo u Hrvatskoj pogledalo ga je više od 1,500.000 gledatelja, a igrao je u redovitoj kinodistribuciji većine svjetskih metropola. Bio je nominiran za nagradu Oscar u kategoriji najboljeg stranog filma.

Komentara 18

SL
slovenija
16:27 14.06.2010.

Stravaksss druže, može bit da su drugovi Tito i Kardelji kao pravi velikosrbi lagali, kao što ti kažeš. Ipak, teško da su to radili u korist Srba. A to za Slovence što kažeš - Neretva teče baš podaleko od Ljubljane; a mi se uostalom i ne hvalimo da smo nešto izginuli u partizanima. Budi realan čovjek, pogledaj broj poginulih u partizanima, pa će ti biti jasno ko je iznio najveći teret borbe protiv okupatora. Naravo ovo ne važi za pripadnike tisućljetne kulture - oni Švabe i onako smatraju oslobodiocima. Ima ih takvih puna Slovenija.

OB
-obrisani-
06:37 14.06.2010.

Smijeno ,ta izmisljotina i Komunisticka laz da je dobar film. U Holiwudu nebi bijo ni na spisku.

C1
c11dugi
20:07 17.06.2010.

Zar uvijek svi morate skrenuti s teme i post na post o stvarima koje nemaju veze s temom. Bez obzira na kvazi pohvale neosporna je činjenica da je film Bitka na Neretvi katastrofa od filma. Prepun patetike koja uništava radnju potencijalno dobrog filma, Bulajićeva režija standardno katastrofalna, jedino veliki ego i puno potrošenog novca. Pretjerno patetiziranje i moraliziranje u skoro svakoj sceni je vjerujem i preživjelim borcima koji su to gledali dizalo tlak (,a znam sigurno jer je moj dida kao borac 2 dalmatinske brigade preživio bitku i rat ). U filmu bez obzira na fundus Jadran filma i JNA su korišteni kao njemački tenkovi isključivo ruski T34 uz jedan ili dva njemačka jagdpanthera ili tigra. Čak je i samo rušenje mosta izvedeno amaterski (poginuo je i snimatelj) pa se moralo sve, opet loše, ponavljati u studiju. Film je scenaristički sklepan zbrda- zdola, a režija je traljava. I sad će netko reći kako je izabran među te filmove, a odgovor je politika i potreba da budu zastupljeni i filmovi iz manjih zemalja.(iako se ovaj film neosporno vrtio na stranim televizijama, što normalnom filmoljupcu nije jasno) Da skratim film je smeće i nemože se usporediti sa stranim ratnim filmovima toga vremena, a o ruskim da i ne govorim. Od partizanskih filmova dovoljno je pogledati starije filmove npr. Signali nad gradom, Kota 905, Abeceda straha (izvrstan partizanski psihološki triler), pa do Mosta, Diverzanata (nepriznatog režisera Hajrudina Krvavca koji je znao snimiti negledljive filmove kao Partizanska eskadrila) Razmjena itd. pa da se vidi tko je dobar režiser, a tko nije. Bulajić je u rangu s majstorima koji su režirali Nepokoreni grad seriju koja je komunistički politički pamflet i kao da ju je režiralo dijete. Sam nepokoreni grad je rađen po knjizi Ivana Šibla \"Sjećanja \" koja je genijalna knjiga (pustolovni roman), a od koje su napravili emisiju za posjetitelje političke škole u Kumrovcu. Sve u svemu katastrofa

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije