Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 35
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Milost susreta

800 godina života franjevačke redovničke zajednice

franjevci
09.12.2010.
u 20:05

"Milost susreta" naslov je nove izložbe koja će s umjetninama franjevačke provinijencije biti otvorena 16. prosinca u Galeriji Klovićevi dvori

"Milost susreta" naslov je nove izložbe koja će s umjetninama franjevačke provinijencije biti otvorena 16. prosinca u Galeriji Klovićevi dvori. Autori stručne koncepcije izložbe su Miljenko Domijan, Igor Fisković i Radoslav Tomić. Kustosica izložbe je Ana Medić. Autorica prostorne koncepcije i likovnoga postava je Nikolina Jelavić Mitrović.

 Kako je u svom pismu zapisao provincijal fra Josip Sopta, u "našoj provinciji sv. Jeronima – Zadar već dugo živi želja da na jednome mjestu okupimo ono najvrjednije iz naših samostana te pokažemo sebi i javnosti. Ta želja je opravdana činjenicom da zbog raznih povijesnih usuda naši samostani od Rovinja do Kotora nisu bili samo zemljopisno, nego i na sve druge načine udaljeni. Danas možemo, hvala Bogu, na jednome mjestu okupiti najvrjednije blago naših samostana i pokazati ga s ponosnom i sa zahvalnošću.

Svjesni smo da nijedna izložba, ma kako ona bila vrsno odabrana i postavljena, ne može pokazati 800 godina života jedne redovničke zajednice. Kako god željeli ispričati priču o nama, ostaje ipak ono što se ne da kroz materijalno pokazati, a to je nutarnji život našega bratstva. Ono je dublje i skrivenije očima, tek vidljivo srcem. Kulturno blago je malen, ali važan pokazatelj svih oni duhovnih vrijednosti koje su se živjele i danas žive u našoj franjevačkoj obitelji. Oni koji su nabavljali, sami stvarali i čuvali zadivljujuća umjetnička djela kojima se danas divimo, s pravom zaslužuju da se i njih sjetimo. Zato je ova izložba ujedno priča o franjevcima u razvučenome hrvatskom priobalju Istre i Dalmacije, završava fra Josip Sopta.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije