Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 182
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
JEDINI U HRVATSKOJ

Psima u vrtiću 
za 960 kuna i Strauss, Mozart...

02.03.2017. , Zagreb - Prvi premium pseci vrtic Xena, smjesten na istocnoj strani zagrebackog Velesajma. Vlasnici vrtica Zlatko Golubic i Maja Hozjan.  Photo: Marko Prpic/PIXSELL
Foto: Marko Prpić/Pixsell
1/4
04.03.2017.
u 00:15

Na čuvanje mogu samo oni koji znaju što je red i nisu agresivni

Odlazite na posao, uzimate ključeve od stana, a vaš se pas od uzbuđenog i veselog pretvara u razočaranog i tužnog. I sve češće po povratku kući nađete sažvakane i uništene papuče, oglodane naočale ili prevrnuto smeće. Takvi scenariji potaknuli su vlasnike pasa, supružnike Maju Hozjan i Zlatka Golubića, da počnu razmišljati o novom, gotovo nepoznatom konceptu te da otvore pseći vrtić. Jedini u glavnom gradu, ali i u zemlji.

Psi koji se tako ponašaju boluju od separacijske anksioznosti ili straha od odvajanja i tako rješavaju odlazak vlasnika od kuće. Slušali smo i od prijatelja koji rade po devet sati i više koliki osjećaj krivnje imaju kad odlaze na posao i ostavljaju psa toliko dugo samog. Osim toga, 30.000 registriranih vlasnika pasa u Zagrebu dovoljan je razlog da se tako nešto pokrene – kaže Zlatko Golubić, jedan od inicijatora projekta.

Korist psećeg vrtića je u tome, kaže, da pas ne sjedi čitav dan sam kod kuće čekajući da se vlasnik vrati, nego provodi dan u igranju i socijalizaciji.

– Vlasniku to omogućava da bez brige ode na posao – smatra Zlatko Golubić dodajući da je usluga tzv. dog daycarea poznata i razvijena u inozemstvu. Ovaj će vrtić, koji su otvorili na Zagrebačkom velesajmu, a nazvali po svojoj kujici Xeni, raditi samo od ponedjeljka do petka od 7.30 do 18 sati. Interesa već ima, kažu supružnici, a projekt su, kažu, pokrenuli u suradnji sa Sanjom Jergović, dugogodišnjom uzgajivačicom dalmatinera. Psi će se moći igrati u 100 kvadrata zatvorenog i 300 otvorenog prostora.

– Koncept je takav da psa u vrtiću preuzme voditeljica koja će ga uvesti u prostor. Nakon stavljanja naše ogrlice s čičkom i spremanja osobnih stvari u poseban pretinac za njegove stvari, pas se uvodi u ograđeni vanjski prostor za igranje. Tamo će boraviti dovoljno dugo dok ne obavi nuždu, a onda će se pridružiti ostatku ekipe – kaže Zlatko Golubić. Osim igranja, psima će za opuštanje puštati klasiku, glazbena djela Mozarta, Beethovena, Straussa, uz prigušenu svjetlost... Broj “vrtićanaca” ograničili su te je dnevni kapacitet čuvanja – 30 pasa.

– Preuzimat ćemo samo socijalizirane pse, koji znaju red i nisu agresivni. Boravak psa u okruženju s drugim psima pomaže u njegovoj socijalizaciji, eliminira stres i probleme u ponašanju. U većini slučajeva psi koji pohađaju pseći vrtić postaju sretniji, zdraviji, mirniji i poslušniji – kaže Zlatko Golubić. Mjesečna cijena iznosit će 960 kn, a pas se može i ostaviti na pola dana za 40 kuna.

>> Tijelo utopljenog psa izvadili iz jezera Jarun i predali ga vlasniku

>> Nesi ima još samo tjedan dana da pronađe dom, ne piše joj se dobro

Komentara 1

Avatar plejer_as
plejer_as
01:39 04.03.2017.

najviše smeta po cijeli dan lajanje ostavljenih pasa u stanovima a još kad im ostave i balkon ... pa to je neizdrživo. Možda je ovakav dnevni smještaj rješenje ili nekakve kazne

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije