Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 171
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ALBIN KURTI:

'Kosovo sutra vidim u zajednici s Albanijom, nakon referenduma'

Albin Kurti
Foto: AgronBeqiri/Wikimedia Commons
30.01.2015.
u 08:30

Vlade Thaçija i Vučića od Kosova će napraviti novu nefunkcionalnu BiH s južnoameričkim standardom

Lider kosovske oporbe i čelnik Pokreta za samoopredjeljenje Albin Kurti ekskluzivno za Večernji list govorio je o rudniku Trepča, novom premijeru Kosova te mogućim terorističkim napadima povratnika džihadista na Kosovo.

::Hoće li rudnik Trepča biti povod za nove eskalacije na Kosovu između Albanaca i Srba?

Ne možemo govoriti o eskalaciji sukoba između Albanaca i Srba, ali se može govoriti o paradigmi fašističkog pristupa Srbije prema Kosovu i prema Albancima uopće. Hegemonistička politika Srbije koja dolazi do izražaja i u povodu Trepče ostaje glavni problem za održavanje mira na zapadnom Balkanu. Današnja Srbija, pod vlašću bivših Miloševićevih i Šešeljevih suradnika, umjesto da se ispriča zbog pokolja nad Albancima, nastavlja sa svojom fašističkom politikom prema Kosovu, stavljajući nama do znanja da se ona nije uopće promijenila od vremena Nikole Pašića. A mir bez antifašizma je odgađanje rata “za bolja vremena”.

::Kako komentirate odluku kosovske vlade o odgađanju odluke o rudniku Trepča?

Ideja vlade Republike Kosova za pretvaranje Trepče u javno poduzeće ne izražava u suštini neki jasan plan kako bi Trepča postala važno blago za gospodarski i industrijski razvoj. Danas Trepču ugrožava vlada svojim planom privatizacije. Naša stranka za samoopredjeljenje (Vetëvendosje) zalaže se za to da osim promjene njezina statusa u javno poduzeće treba donijeti i poseban zakon o Trepči kako se to poduzeće ne bi privatiziralo i kojim bi se zabranile koncesije. Trepča treba biti javno poduzeće od strateškog i nacionalnog interesa vezano za Skupštinu, i gdje bi se odluke o njoj donosile  dvotrećinskom većinom zastupnika, a ne običnom većinom.

::Je li to pritisak Srbije ili međunarodne zajednice?

Isa Mustafa ne može biti bolji od Thaçija, možda će on biti još i nedjelotvorniji u nekom od mogućih pokušaja k boljem

Dok Srbija ponavlja svoje pretenzije prema Trepči iz političkih i ekonomskih razloga, sigurno da ima i nekih međunarodnih segmenata koji imaju određene interese. Isti krugovi koji su rušili i eksploatirali Trepču tijekom posljednjih dvadesetak godina danas se zalažu za sprječavanje povratka Trepče u ruke naroda Kosova. Međutim, bez sumnje da glavna odgovornost pada na leđa vlade Republike Kosova, koja se, na temelju sporazuma dviju koalicijskih albanskih političkih stranaka koje, uz Listu Srpske iz Beograda, čine vladajuću većinu, dogovorila da se sva društvena poduzeća na prostorima u kojima žive Srbi trebaju pretvoriti u javna poduzeća, trebaju dobiti suglasnost općina u kojima Srbi čine većinu, što znači suglasnost Beograda. Znači, Beograd želi raskomadati Trepču i učiniti je podložnom sadašnjim općinskim vlastima na sjeveru Kosova, što pak znači: Srbiji.

::Zašto niste ušli u novu kosovsku vladu i kako ocjenjujete njezin rad?

Biti dio vlade s Demokratskom partijom Kosova Hashima Thaçija i Kadrija Veselija podrazumijevalo bi obnavljanje starog režima preko nove vlade, gdje bi oni dobili legitimitet i nastavili bi s neoliberalnom privatizacijom, sa štetnim kompromisima sa Srbijom i nastavkom korupcijskih i kriminalnih afera. Težeći promjenama, stranka Vetëvendosje bila je pokretač izgradnje petomjesečnog antivladinog političkog bloka, koji je imao parlamentarnu većinu, nakon izbora održanih 8. lipnja 2014., ali kojoj je, preko Ustavnog suda, predsjednice i drugih institucija, a koja su pod kontrolom PDK-a kao partija - država, onemogućeno da preuzme vlast. Naša namjera nije bila samo promjena vlade Hashima Thaçija nego i promjena političkog smjera Republike Kosova, koja je okrunjena sporazumom, potpisanim 10. rujna, o novom političkom kursu države za neovisnu Republiku, u kojoj su prioriteti gospodarstvo, ravnopravnost, pravda, borba protiv organiziranog kriminala, suverenost. Međutim, prevratom Ise Mustafe, sve postignuto do tada palo je u vodu potpisivanjem sporazuma od 9. prosinca okrenuvši se tako starom smjeru koji Kosovo ostavlja bez republike.

::Hoće li Isa biti bolji od Thaçija?

Isa Mustafa ne može biti bolji od Thaçija, možda će on biti još i nedjelotvorniji u nekom od mogućih pokušaja k boljem. On je u potpunosti ovisan o Thaçiju i Aleksandru Vučiću koji su još druga dva premijera ove vlade. Njegova nemoć primjećuje se i sada, kada ne može razriješiti ministra iz Liste Srpske, koji je majke nestalih Đakovčana nazvao divljakinjama. Vlada Mustafe, Thaçija i Vučića u političkom smislu učinit će da Kosovo bude nefunkcionalno kao poslijeratna Bosna, a u ekonomskom smislu učinit će ga bijednim kao što je Latinska Amerika bila u posljednjem kvartalu prošloga stoljeća. Međutim, i dalje sam optimist, jer iako vlada stvarno ima veliku brojčanu nadmoć u Skupštini, ipak je slaba. S druge strane oporba je brojčano nedovoljno jaka, ali je moćna, predvođena našom strankom “Vetëvendosje”.

::Velik broj Albanaca iz Kosova otišao je na ratište u Siriju, a glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg upozorio je na moguće terorističke napade povratnika. Strahujete li od terorističkih napada na Kosovo?

Nije nemoguće da Kosovo bude meta terorističkih napada. Mi se protivimo odlasku Albanaca na strana ratišta, osuđujemo ekstremiste, vjerski radikalizam koji na jednoj strani oduzima živote mladih a na drugoj strani otklanja pozornost od socijalnih i ekonomskih problema. Promatrate li kartu svijeta, ratova ima tamo gdje ima resursa. Nije slučajno to što je Mitrovica podijeljena, jer tu se nalazi Trepča. No s druge strane, trebamo biti oprezni da ne bismo upali u zamku doktrine sukoba civilizacija, ali i drugih neoliberalnih klišeja.

::Jeste li vi vjernik ili sekularist? Uspoređuju vas s Che Guevarom?

Ne mogu reći da sam posvećeni vjernik. Ja sam građanin republike i aktivist pokreta. Ne mislim da se mogu usporediti s Che Guevarom, ali ima i onih koji će povući tu paralelu, jer sličnost vide u mom otporu, aktivizmu, u simbolima koje koristim i profilu Pokreta Vetëvendosje.

::Vjerujete li da će Srbija priznati Kosovo i kako vidite budućnost Kosova?

Srbija neće priznati neovisnost Kosova kao suštinsku neovisnu i suverenu Republiku. Oni u Srbiji koji priznaju Kosovo na marginama su društva. Dominantna politička Srbija možda će priznati Kosovo samo ako ga uspije pretvoriti u drugu Bosnu. Budućnost Kosova? Kosovo vidim kao suverenu državu, potom ujedinjenog s Republikom Albanijom, nakon provedenog narodnog referenduma.

Komentara 11

TO
tomzag
12:23 30.01.2015.

Nikad mi nije bilo jasno što će im velika Albanija kad iz nje gladni bježe.

DU
Deleted user
10:36 30.01.2015.

ne dopada mi se.... naročito zbog Makedonije, pa sjećate li se kad su oni... ( da li ih nazvati kriminalcima ili teroristima ? ).. oni teroristi ubili skupinu nedužnih ribolovaca na jezeru?.. u Makedoniji već dugo kuha, a nitko ne želi još jednu islamsku državu u tom dijelu Europe.. spojenu preko Sandžaka sa Bosnom...

Avatar viki_nuland
viki_nuland
14:32 30.01.2015.

Ne moze to aneksija tudjeg teritorija, odmah idu sankcije demokratskog zapada, zar ne, kao sto smo vidjeli na primjeru Krima u Ukrajini.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije